Witajcie :) Dzisiaj na obiad proponuję pyszną musakę grecką zapiekankę troszkę w mojej wersji , pół na pół bakłażany i cukinia i oczywiście więcej sosu.
Do mięsa użyłam sosu słodko -kwaśnego Orzech oraz przypraw Skworcu .
Musakę podałam na porcelanie Bogucice. Zapraszam do wypróbowania tej pysznej zapiekanki :)
Składniki :
1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego
1 duża cukinia
1 duży bakłażan
około 10 dużych ziemniaków
500 ml sosu słodko kwaśnego lub pomidorowego
1 łyżka oregano Skworcu
1 łyżka przyprawy do wieprzowiny Skworcu
sól, pieprz, szczypta chili
1,5 szklanki startego żółtego sera
Na sos beszamelowy :
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
3 szklanki mleka
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól do smaku, szczypta chili, pieprz
Wykonanie :
Bakłażana i cukinie dobrze umyć, następnie pokroić w plastry i posolić, bakłażan dzięki temu straci swoją gorycz.
Do garnka dodać 2 łyżki masła, przełożyć mięso dodać przyprawy i smażyć około 15 minut , następnie wlać sos i dusić aż sos troszkę odparuje.Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.
Sos beszamelowy:
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż zgęstnieje, następnie ciągle mieszając dodawać zimne mleko, gotować na małym ogniu aż powstanie sos.Przyprawić do smaku solą, pieprze, szczyptą chili i gałką muszkatołową.
Warstwy :
1. Na spodzie ułożyć plastry ziemniaków i lekko posolić
2. Na ziemniaki plastry bakłażana i również posolić
i popieprzyć.
3. Polowa sosu mięsnego
4. polowa beszamelu
5. Warstwa ziemniaków, lekko posolić
6. Warstwa cukini lekko posolić i popieprzyć
7. Sos mięsny
8. Sos beszamelowy
9. Starty ser żółty
Jeśli bardzo lubicie sos beszamelowy to możecie zwiększyć proporcje i na górną warstwę dać go więcej.
Piec w temperaturze 180 stopni około 75 minut .
Smacznego :)
lutego 17, 2016
Translate
Etykiety
Akcje kulinarne na Durszlaku
(10)
AQUAPHOR- recenzja
(1)
Babeczki na słono
(3)
Babki i Babeczki
(37)
Bee.pl
(3)
Bigos
(1)
Błyskawiczny Piątek
(21)
BOGUCICE
(77)
Bonduelle
(23)
Brześć
(14)
Bułeczki na słodko
(29)
Bułeczki na słono
(21)
Cedrob
(3)
Ciasta
(190)
Ciasta bez pieczenia
(4)
Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga .
(1)
Ciasta z owocami
(63)
Ciasta z wiśniami
(4)
Ciasteczka
(114)
ciasto
(1)
cukr
(1)
Cukry Nyskie
(19)
Cykoria.
(10)
Dania na kolację lub śniadanie
(85)
Dania obiadowe
(260)
Desery
(27)
Dodatki do ciast
(1)
Domowa wędlina
(7)
Domowe pieczywo
(13)
Dros
(1)
Duda
(18)
Dżemy
(2)
Eco Blik
(3)
FolWark
(33)
Frisco
(4)
Galeo
(9)
Galeria Cuda Świata
(2)
Gjuwecz
(2)
Gołąbki
(4)
Graciarnia Pana Grzegorza
(1)
Helio
(41)
Intergalaktyczne gotowanie
(1)
KONESSO- RECENZJA
(4)
Konkurs
(2)
Lidl
(4)
Liebster Blog Award 2015
(1)
M'cVities
(1)
MAKARONY POLSKIE
(4)
Mamut
(9)
Mąka z Młyna w Szadku
(12)
MICHI
(3)
mieso
(3)
Mięso
(55)
Młyny Stoisław
(26)
Moje decoupage
(1)
Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym
(1)
Moje robótki
(1)
muffinki
(3)
Nagrody
(1)
Napoje
(7)
Ogródek dziadunia
(13)
Oleje smakowe
(1)
Olejowy Raj
(9)
ORZECH
(39)
PapilArt
(12)
Pasty
(6)
Pasztety i wędliny
(2)
Pączki
(2)
Piątnica
(11)
Placki
(10)
POLO-market
(2)
Potrawy z grilla
(3)
PRIMAVIKA
(7)
Proeco Polska
(13)
Propozycja Sylwestrowa
(1)
Propozycja świątecznych ciast
(3)
Przekąski
(4)
Przepisy z truskawkami
(5)
Przetwory
(19)
Przyjaciele Kawy
(1)
Przyprawy
(1)
Przystawki
(28)
Przystawki Sylwestrowe
(2)
Radix Bis
(19)
Raw and Happy
(1)
Recenzje
(3)
Rolnik
(3)
Sałatki
(50)
Semco
(1)
Serniki i ciasta ze serem
(43)
Sery Korycińskie
(5)
Skworcu
(27)
Spichlerz Rusiecki
(2)
Społem Kielce
(5)
Super Krówka
(2)
surówka
(1)
Surówki
(15)
Swojska Piwniczka
(3)
Syropy lecznicze.
(1)
Święta
(29)
Tania książka.pl -
(1)
Tania książka.pl -recenzje
(53)
TarkaiMiarka.
(1)
Tarty na słodko
(1)
Tarty na słono
(2)
Testowanie Cenos
(23)
Testowanie Eco Blik
(9)
Testowanie Eterno
(21)
Testowanie Hańderek
(11)
Testowanie Incola
(11)
Testowanie Jamar
(9)
Testowanie Melvit
(5)
Testowanie Młynomag
(25)
Testowanie Pamapol
(4)
Testowanie Parczew
(3)
Testowanie Plenus
(15)
Testowanie PopCrop
(1)
Testowanie produktów Becla
(7)
Testowanie Roleski
(16)
Testowanie Sempre
(4)
Tłusty czwartek
(1)
Torty i torciki
(16)
Tovago
(5)
Tradismak
(5)
Tradycyjne Jadło
(12)
Vanille Mynte
(1)
VENOSA
(1)
Walentynki z Orzech
(3)
Wielkanoc
(41)
Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko
(3)
WSPÓŁPRACA
(1)
Zapiekanki
(18)
ZIARENKOWO
(21)
Zupy
(31)
Życzenia
(2)
Apetyczne danie:)
OdpowiedzUsuńAleż bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuńPycha :) Pieczony bakłażan z cukinią i do tego mięsko - mniam :)
OdpowiedzUsuńAsiu zjadłabym z chęcią takie danie :-)
OdpowiedzUsuńKochana wpadaj :)
UsuńBardzo fajnie danie skomponowałaś. Ja też robię musakę według własnego pomysłu. Taka typowo grecka mi niezbyt smakuje :))
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie :)
Dziękuję Aga :) no moja rodzinka też nie lubi takiej zbitej a z większą ilością sosu :)
UsuńJedno z moich ulubionych dań!
OdpowiedzUsuńAle kusisz! Wygląda przepysznie! :)
Dziękuję :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie.
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam...mniam :)
OdpowiedzUsuńSyto i treściwie - to jest to!
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś spróbować 😉
OdpowiedzUsuń