środa, 17 lutego 2016

Musaka w mojej wersji.

Witajcie :) Dzisiaj na obiad proponuję pyszną musakę grecką zapiekankę troszkę w mojej wersji , pół na pół bakłażany i cukinia i oczywiście  więcej sosu.
Do mięsa użyłam sosu słodko -kwaśnego Orzech oraz przypraw Skworcu .
Musakę podałam na porcelanie Bogucice. Zapraszam do wypróbowania tej pysznej zapiekanki :)





Składniki :

1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego
1 duża cukinia
1 duży bakłażan
około 10 dużych ziemniaków  
500 ml sosu słodko kwaśnego  lub pomidorowego
1 łyżka oregano Skworcu
1 łyżka przyprawy do wieprzowiny Skworcu
sól, pieprz, szczypta chili
1,5 szklanki startego żółtego sera

Na sos beszamelowy :
 3  łyżki masła
 3   łyżki mąki 
 3 szklanki  mleka
1 łyżeczka gałki muszkatołowej  
sól do smaku, szczypta chili, pieprz 

Wykonanie :

Bakłażana i cukinie dobrze umyć, następnie pokroić w plastry i posolić, bakłażan dzięki temu straci swoją gorycz.
Do garnka dodać 2 łyżki masła, przełożyć mięso dodać przyprawy i smażyć około 15   minut , następnie wlać sos i dusić aż sos troszkę odparuje.Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.

Sos beszamelowy:
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż zgęstnieje, następnie ciągle mieszając  dodawać zimne mleko, gotować na małym ogniu aż powstanie sos.Przyprawić do smaku solą, pieprze, szczyptą chili i gałką muszkatołową.

Warstwy :

1. Na spodzie ułożyć plastry ziemniaków i lekko posolić
2. Na ziemniaki plastry bakłażana i również posolić 
     i popieprzyć.
3. Polowa sosu mięsnego
4. polowa beszamelu
5. Warstwa ziemniaków, lekko posolić
6. Warstwa cukini lekko posolić i popieprzyć
7.  Sos mięsny 
8. Sos beszamelowy
9. Starty ser żółty

Jeśli bardzo lubicie sos beszamelowy to możecie zwiększyć proporcje i na górną warstwę dać go więcej.


  


Piec w temperaturze 180 stopni około 75 minut .

Smacznego :)

16 komentarzy:

  1. Pycha :) Pieczony bakłażan z cukinią i do tego mięsko - mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu zjadłabym z chęcią takie danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajnie danie skomponowałaś. Ja też robię musakę według własnego pomysłu. Taka typowo grecka mi niezbyt smakuje :))
    Bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aga :) no moja rodzinka też nie lubi takiej zbitej a z większą ilością sosu :)

      Usuń
  4. Jedno z moich ulubionych dań!
    Ale kusisz! Wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj