Składniki :
1 małe pętko Kiełbasy jałowcowej Tradycyjne Jadło
1/2 szklanki makronu muszelki
4/5 ziemniaków
2 małe marchewki
1 pietruszka korzeń
kawałek selera korzeń
pęczek włoszczyzny do zup ( pietruszka, por, seler)
6 suszonych grzybów
2,5 l wody
domowa Vegeta do smaku
pieprz do smaku
1 łyżka suszonego korzenia lubczyku
100 ml śmietanki 12 %
Wykonanie :
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.
Wszystkie warzywa myjemy, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę.Do garnka przekładamy pokrojoną w plasterki kiełbasę, i pokrojone grzyby, dodajemy warzywa oprócz ziemniaków i zalewamy większą połową wody . Gotujemy na małym ogniu około25 minut, następnie dodajemy ziemniaki, domowa vegetę do smaku, suszony lubczyk.Gotujemy, dolewamy resztę wody. Gdy ziemniaki będą jeszcze lekko twardawe wsypujemy makaron. Gotujemy aż ziemniaki i makaron zmiękną. Jeżeli woda Wam za szybko odparuje możecie jeszcze dolać, oczywiście musi się zagotować. Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę zabielamy śmietanką lub mlekiem jak wolicie, tak około 100 ml.
Smacznego :)
Uwielbiam grzybową :)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczna!!! :D
OdpowiedzUsuńZjadłabym taką zupkę :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję dziewczyny :)
OdpowiedzUsuńZupa jak dzieło sztuki:) pięknie wygląda, pięknie podana:)
OdpowiedzUsuńtaka zupka,to jest TO :)
OdpowiedzUsuńNa obecną, mroźną pogodę pasuje wyśmienicie! Wracasz z dworu i podgrzewasz sobie taka michę gorącej zupki - pycha!
OdpowiedzUsuńTo prawda Joasiu :)
UsuńMusi być pyszna, wygląda mega apetycznie
OdpowiedzUsuńMega apetyczna :)
OdpowiedzUsuń