wtorek, 5 stycznia 2016

Zupa grzybowa na kiełbasie jałowcowej.

Dzisiaj zapraszam na rozgrzewającą  zupę grzybową którą ugotowałam na wyśmienitej kiełbasie jałowcowej dostałam ją  od Tradycyjnego Jadła .Wszystkich zainteresowanych produktami tej firmy zapraszam na stronę internetową http://www.tradycyjnejadlo.pl/. Zupę podałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda





Składniki :

1 małe pętko Kiełbasy jałowcowej Tradycyjne Jadło
1/2 szklanki makronu muszelki
4/5 ziemniaków
2 małe marchewki    
1 pietruszka korzeń
kawałek selera korzeń 
pęczek włoszczyzny do zup ( pietruszka, por, seler) 
6 suszonych grzybów
2,5 l wody
domowa Vegeta do smaku
pieprz do smaku
1 łyżka suszonego korzenia lubczyku
100 ml śmietanki 12 %

Wykonanie :
 Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.
Wszystkie warzywa myjemy, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę.Do garnka przekładamy pokrojoną w plasterki kiełbasę, i pokrojone grzyby, dodajemy warzywa oprócz ziemniaków i zalewamy większą  połową wody . Gotujemy na małym ogniu około25 minut, następnie dodajemy ziemniaki, domowa vegetę do smaku, suszony lubczyk.Gotujemy, dolewamy resztę wody.  Gdy ziemniaki będą jeszcze lekko twardawe wsypujemy makaron. Gotujemy aż ziemniaki i makaron zmiękną. Jeżeli woda Wam za szybko odparuje możecie jeszcze dolać, oczywiście musi się zagotować. Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę zabielamy śmietanką lub mlekiem jak wolicie, tak około 100 ml.

Smacznego :)


 

 

11 komentarzy:

  1. Zupa jak dzieło sztuki:) pięknie wygląda, pięknie podana:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na obecną, mroźną pogodę pasuje wyśmienicie! Wracasz z dworu i podgrzewasz sobie taka michę gorącej zupki - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszna, wygląda mega apetycznie

    OdpowiedzUsuń

Drukuj