W skład tych ciastek wchodzi tylko kilka składników, jednym z nich jest piwo, nie obawiajcie się bo po upieczeniu wcale go nie czuć:) do ciastek uzyłam nadzienia Konfitura figa z makiem od firmy Eterno i powideł śliwkowych. Ciastka są pyszne, kruche bez dodatku proszku i jajek a przede wszystkim bardzo proste w przygotowaniu. Ciasteczka podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold .
Zapraszam :)
Składniki na ciasto :
3,5 szklanki mąki ( z tego 1/2 szklanki do podsypania )
1/2 szklanki piwa
2 cukry waniliowe
5 łyżek cukru pudru
250 g margaryny Kasi
Konfitura figa z makiem od Eterno
powidła śliwkowe
Wykonanie :
Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem i waniliowym, dodać margarynę i piwo, zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię i odłożyć na 2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na około 3 mm.
Radełkiem wycinać kwadraty o wymiarach 6/6
na środek kwadraciku wyłożyć 1 łyżeczkę konfitury, założyć jeden róg do środka i przykryć drugim rogiem ciasta tak jak na zdjęciu poniżej.
Ja z ciasta zrobiłam połowę z powidłami śliwkowymi i figa z makiem. Piec w temperaturze 190 stopni na złoty kolor.
Po upieczeniu posypać delikatnie cukrem pudrem.
Smacznego :)
ale smakowite ciasteczka! pycha.
OdpowiedzUsuńPyszne. Piekłam kieyś na piwie i pamiętam ten smak:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŚliczne i bardzo apetyczne ciasteczka. Ciekawy przepis na ciasto :)
OdpowiedzUsuńCiekawy bo bez proszku i jajek :)
UsuńŚwietne ciasteczka na dwa gryzy ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) znikają w mig :)
UsuńTakie to i ja bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńCudne ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńJa poproszę z różą. Pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńwyglądają baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPiwoszki... :-) wyglądają smacznie ::)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, idealne do porannej kawki albo popołudniowej herbatki.
OdpowiedzUsuń