https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

stycznia 04, 2016

Puszysty placek z jagodami.

Witajcie :) Na dworze mróz, aż nie chce się wychodzić z domu więc postanowiłam upiec pyszne ciasto z jagodami, do tego gorące kakao lub herbata. Przepis na tą pychotkę znalazłam w książce Cukiernia Lidla. Ciasto jest pyszne i proste w wykonaniu. Ciasto podałam na porcelanie Bogucice
Zapraszam :)






 Składniki na ciasto kruche:

310 g mąki tortowej
250 g masła
4 łyżki czubate cukru
1 cukier waniliowy
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g kakao
1 łyżeczka kwaśnej śmietany

Pianka:

6 białek
180 g cukru
1 cukier waniliowy
100g rozpuszczonego masła
120 g budyniu waniliowego ( 3 budynie )
1 łyżka soku z limonki   

500 g jagód lub borówek

Blaszka 25/25 ale może być troszkę większa

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę z proszkiem, dodać masło, żółtka,cukier,cukier waniliowy. Zagnieść ciasto.
Z ciasta uformować wałek i odciąć 1/4 ciasta.
Do większego kawałka dodać  kakao i 1 łyżeczkę  kwaśnej śmietany. Zagnieść. Obydwa kawałki zawinąć w folię  i włożyć do zamrażarki na 1.5 godziny.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z zamrażarki wyjąć ciemne ciasto i zetrzeć równomiernie do blaszki na tarce jarzynowej.  Ciasto zapiekać w temperaturze 180 stopni około 18 minut.
Białka ubić  z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać
sok z limonki i budynie, wymieszać. Ciągle mieszając wlewać roztopione masło.Gotową piankę wyłożyć na podpieczone ciasto kakaowe, następnie wyłożyć jagody lub borówki.
Na wierzch zetrzeć ciasto jasne.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut . Zimne ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego :)





 

 

17 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta z piankami. Pyszny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapachniało latem :) mmm.... jagódki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu ale fajne ciacho. Częstuje się :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm...pysznie wygląda, świetne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  5. :) Robiłam ten sam przepis z tej samej książki (jakoś na jesieni pojawił się na blogu). Uwielbiam obserwować jak każdemu inaczej wychodzi danie/ciasto, mimo, że korzystali z tego samego przepisu :) Twoje ciacho jest zdecydowanie wyższe, u mnie wyszło trochę inaczej, bo podzieliłam kruszonkę po połowie. Ale tak czy siak, ciacho rewelacja i rzeczywiście warto je polecać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) może robiłaś w większej blaszce :)ja do ciasta kakaowego dodałam jeszcze śmietanę :)

      Usuń
  6. wspaniałe!!! Bardzo chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie ciasto i jeszcze z jagodami...pyszota:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. :) zawsze w sezonie pakuję w pudełeczka do zamrażarki a zimą jak mam ochotę na ciasto z jagodami to mam je pod ręką :)

      Usuń
  9. Wspaniałe ciasto! Uwielbiam ciasta z pianką.

    OdpowiedzUsuń
  10. moje ulubione ciacho:) Asieńko szalejesz:)

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger