Zapraszam :)
Składniki na ciasto kruche:
310 g mąki tortowej
250 g masła
4 łyżki czubate cukru
1 cukier waniliowy
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g kakao
1 łyżeczka kwaśnej śmietany
Pianka:
6 białek
180 g cukru
1 cukier waniliowy
100g rozpuszczonego masła
120 g budyniu waniliowego ( 3 budynie )
1 łyżka soku z limonki
500 g jagód lub borówek
Blaszka 25/25 ale może być troszkę większa
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę z proszkiem, dodać masło, żółtka,cukier,cukier waniliowy. Zagnieść ciasto.
Z ciasta uformować wałek i odciąć 1/4 ciasta.
Do większego kawałka dodać kakao i 1 łyżeczkę kwaśnej śmietany. Zagnieść. Obydwa kawałki zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 1.5 godziny.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z zamrażarki wyjąć ciemne ciasto i zetrzeć równomiernie do blaszki na tarce jarzynowej. Ciasto zapiekać w temperaturze 180 stopni około 18 minut.
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać
sok z limonki i budynie, wymieszać. Ciągle mieszając wlewać roztopione masło.Gotową piankę wyłożyć na podpieczone ciasto kakaowe, następnie wyłożyć jagody lub borówki.
Na wierzch zetrzeć ciasto jasne.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut . Zimne ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Uwielbiam ciasta z piankami. Pyszny wypiek :)
OdpowiedzUsuńzapachniało latem :) mmm.... jagódki :)
OdpowiedzUsuńAsiu ale fajne ciacho. Częstuje się :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńMmmm...pysznie wygląda, świetne ciasto
OdpowiedzUsuńSuper ciasto:)
OdpowiedzUsuń:) Robiłam ten sam przepis z tej samej książki (jakoś na jesieni pojawił się na blogu). Uwielbiam obserwować jak każdemu inaczej wychodzi danie/ciasto, mimo, że korzystali z tego samego przepisu :) Twoje ciacho jest zdecydowanie wyższe, u mnie wyszło trochę inaczej, bo podzieliłam kruszonkę po połowie. Ale tak czy siak, ciacho rewelacja i rzeczywiście warto je polecać :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) może robiłaś w większej blaszce :)ja do ciasta kakaowego dodałam jeszcze śmietanę :)
UsuńPrzepysznie wygląda 😊
OdpowiedzUsuńwspaniałe!!! Bardzo chętnie bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Beatko :)
Usuńtakie ciasto i jeszcze z jagodami...pyszota:)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńAch te jagody <3
OdpowiedzUsuń:) zawsze w sezonie pakuję w pudełeczka do zamrażarki a zimą jak mam ochotę na ciasto z jagodami to mam je pod ręką :)
UsuńWspaniałe ciasto! Uwielbiam ciasta z pianką.
OdpowiedzUsuńmoje ulubione ciacho:) Asieńko szalejesz:)
OdpowiedzUsuń