Do masy dodałam odrobinę wyśmienitych cytrynek w rumie które dostałam od firmy Eterno.
Do ciasta użyłam Mąki tradycyjnej z Młyna Zbożowego w Szadku . Ciasto podałam na porcelanie
Bogucice z kolekcji New Hollis Gold .
Zapraszam na pyszne ciasto :)
Składniki na ciasto miodowe :
około 3,5 szklanki Mąki tradycyjnej lub tortowej
1 kostka masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki płynnego miodu
Krem budyniowy :
500 ml mleka
2 budynie waniliowe Winiary
2 łyżki mąki zwykłej
120 g margaryny
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
2 żółtka
1 łyżka Cytrynek w rumie od firmy Eterno
1 puszka masy krówkowej
1/2 szklanki posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich
Blaszka o wymiarach 24/36 cm
Wykonanie :
Do miski przesiać mąkę z sodą, dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, miód i masło. Wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 10 minut.
Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, piec na złoty kolor około ( w moim piekarniku piekły się 18 minut, a Wy musicie swój wyczuć ) .
Do garnka wlać połowę mleka i zagotować, w drugiej połowie rozpuścić budynie , cukier, mąkę,cukier waniliowy i żółtka.
Do gotującego mleka wlać mieszankę, gotować aż zgęstnieje.
Budyń przestudzić dodać 1 łyżkę soku z cytrynek w rumie, ale jeśli nie lubicie to nie musicie i utrzeć z miękką margaryną na puszysty krem.
Warstwy ciasta :
1. Placek
2. Polowa masy krówkowej
3. Masa budyniowa
4. Placek
5. Reszta masy krówkowej
6. Wierzch posypać orzechami
Odstawić do lodówki na noc, ciasta miodowe najlepiej smakują po kilku dniach, ale na drugi dzień też jest już pyszne. Smacznego :)
bardzo lubię miodowniki, ten napewno by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania :)
UsuńPycha! zjadłabym kawałeczek
OdpowiedzUsuńMarteczko to zapraszam :)
UsuńCiasto mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszne, jedno z moich ulubionych 😊
OdpowiedzUsuńPrzecudny miodownik Ci wyszedł! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Dziewczyny :)
OdpowiedzUsuńPychota!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle ja lubię takie miodowniki! Musiało smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszne :) polecam :)
Usuńpoproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńEwa częstuj się ile chcesz :)
UsuńWygląda jak zawsze perfekcyjnie :>
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńPracochłonne ciacho, ale wydaje mi się, że warto ! Bo wygląda wspaniale - czysta rozpusta :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię. :-) Pycha!
OdpowiedzUsuń