https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

stycznia 16, 2016

Miodowa krówka.

Witajcie :) Sobota, wszyscy w domu, wiec przydało by się pyszne ciasto do kawki :)a że za oknem prawdziwa zima postanowiłam upiec pyszne miodowe ciasto z masą krówkową i masą budyniową.
Do masy dodałam odrobinę wyśmienitych cytrynek w rumie które dostałam od firmy Eterno.
Do ciasta użyłam Mąki tradycyjnej z Młyna Zbożowego w Szadku . Ciasto podałam na porcelanie 
Bogucice z kolekcji New Hollis Gold
Zapraszam na pyszne ciasto :)






Składniki na ciasto miodowe :

około 3,5 szklanki Mąki tradycyjnej lub tortowej
1 kostka masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki płynnego miodu

Krem budyniowy :

500 ml mleka
2 budynie waniliowe Winiary
2 łyżki mąki zwykłej
120 g margaryny 
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru 
2 żółtka
1 łyżka Cytrynek w rumie od firmy Eterno

1 puszka masy krówkowej
1/2 szklanki posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich

Blaszka o wymiarach 24/36 cm

Wykonanie :

Do miski przesiać mąkę z sodą, dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, miód i masło. Wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 10 minut.
Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180  stopni, piec na złoty kolor około ( w moim piekarniku piekły się 18 minut, a Wy musicie swój wyczuć ) .

Do garnka wlać połowę mleka i zagotować, w drugiej połowie rozpuścić budynie , cukier, mąkę,cukier waniliowy i żółtka.
Do gotującego mleka wlać mieszankę, gotować aż zgęstnieje.
Budyń przestudzić dodać 1 łyżkę soku z cytrynek w rumie, ale jeśli nie  lubicie to nie musicie i  utrzeć z miękką margaryną na puszysty krem.

Warstwy ciasta :
1. Placek
2. Polowa masy krówkowej
3. Masa budyniowa
4. Placek
5. Reszta masy krówkowej
6. Wierzch posypać orzechami

Odstawić do lodówki na noc, ciasta miodowe najlepiej smakują po kilku dniach, ale na drugi dzień też jest już pyszne. Smacznego :)  

 


   

19 komentarzy:

  1. bardzo lubię miodowniki, ten napewno by mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ja lubię takie miodowniki! Musiało smakować pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda jak zawsze perfekcyjnie :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Pracochłonne ciacho, ale wydaje mi się, że warto ! Bo wygląda wspaniale - czysta rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger