Do zupy użyłam Kapusty kiszonej Orzech oraz przypraw od firmy Becla. Zapraszam :)
Składniki :
1 udko z kurczaka
2 marchewki
pęczek włoszczyzny do zupy
1 łyżka Suszonego lubczyku Becla
1 łyżka suszonego selera Becla
3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
kawałek selera i pora
około 6 ziemniaków
2 litry wody
1 szklanka Kiszonej kapusty Orzech
1 łyżka domowej vegety
sól pieprz, szczypta chili do smaku
Wykonanie :
Warzywa obieramy , myjemy i kroimy w kostkę.
Mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z marchewką i włoszczyzną, zalewamy połową wody. Zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie,listek laurowy i resztę przypraw.
Gotujemy na małym ogniu około 30 minut, następnie dodajemy ziemniaki, wlewamy resztę wody i gotujemy aż mięso i ziemniaki zmiękną.Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili.Mięso wyciągamy z zupy i kroimy w paseczki. Przekładamy z powrotem do zupy.
Smacznego :)
Bardzo apetyczny :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńWYśmienity musi być ten kapuśniaczek;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńOj dawno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPycha zupka ;) Świetnie rozgrzewa ;)
OdpowiedzUsuńZ mięs lubię tylko kurczaka i indyka, i kapuśniak dotychczas źle mi się kojarzył za sprawą mięsa i kiełbas, które w nim się znajdowały, a tymczasem tutaj tak świetna wersja z udkiem z kurczaka, że aż nabrałem ochoty na kapuśniak :) Wspaniały :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńBardzo lubię kapuśniak z kiszoną kapustą. Ale mi smaku narobiłaś. Już dawno nie jadłam. Z udkiem jeszcze nie jadłam, ale ja lubię lekkie zupy i z pewnością by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :))
Aga powiem Ci że ja też nie przepadam za tłustymi zupami , wolę lekkie , warzywne :)
Usuńdobry,chociaż ja wolę na żeberkach
OdpowiedzUsuńA ja czasami wolę taki chudszy :)
UsuńLubię takie zupki z wkładką. Pyszny musi być ten kapuśniaczek, chociaż ja też zazwyczaj robię go na żeberkach :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMniam :)
OdpowiedzUsuń