Wszyscy ostatnio pieką pierniczki , u mnie w domu za nimi nie przepadają ale ja je lubię :) więc postanowiłam upiec sobie kilka , tak przed świątecznie na próbę . Wyszły pyszne Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki :
75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
125 g mielonych migdałów
3 jajka
200 g cukru trzcinowego
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
125 g zmielonych orzechów laskowych
4 łyżki mąki
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka mielonych goździków
0koło 17 małych opłatków
Polewa :
2 tabliczki czekolady
3 łyżki oleju kokosowego
Wykonanie :
Do miski wsypać zmielone migdały , orzechy , skórkę z pomarańczy , cukier waniliowy , mąkę z proszkiem do pieczenia , przyprawy, połowę cukru i wymieszać . Jajka ubić z drugą połową cukru na gęsty kogel mogel . Dodać do mieszanki i dobrze wymieszać , ciasto ma konsystencję klejącą.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć w odstępach opłatki , maczać ręce w wodzie i formować z ciasta kulki wielkości opłatka . Piec w temperaturze 175 stopni około 15/20 minut .
Czekoladę rozpuścić s olejem kokosowym w kąpieli wodnej.
Zanurzać w niej górną część pierników . Dekorować według własnego pomysłu , odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy.Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku .
Jeśli nie macie opłatków możecie wyciąć kółeczka z wafla .
Smacznego :)
Pyszne pierniczki Asiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana :)
UsuńU mnie też tylko ja lubię pierniole, reszta to dziwaki;)
OdpowiedzUsuńZapachniało świętami . :)
OdpowiedzUsuńAle wspaniale wyglądają te pierniczki, super Asiu :-)
OdpowiedzUsuńPyszne pierniczki, pierwszy raz sie z takimi spotykam
OdpowiedzUsuńDomowe- najlepsze!!!
OdpowiedzUsuńAleż te pierniczki są piękne. I pyszne. Jak przeczytałam składniki, to wielkie wow :))
OdpowiedzUsuńStaram sobie wyobrazić ich smak :)
Bardzo ciekawy przepis 😊
OdpowiedzUsuń