grudnia 02, 2015

Pierniczki Norymberskie .


Wszyscy ostatnio pieką pierniczki , u mnie w domu za nimi nie przepadają ale ja je lubię :) więc postanowiłam upiec sobie kilka , tak przed świątecznie na próbę . Wyszły pyszne  Zapraszam do wypróbowania :)








 Składniki :

75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
125 g mielonych migdałów
3 jajka
200 g cukru trzcinowego
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
125 g zmielonych orzechów laskowych
4 łyżki mąki
1 łyżka przyprawy do piernika 
1 łyżeczka mielonych goździków
0koło 17 małych opłatków 

Polewa :

2 tabliczki czekolady
3 łyżki oleju kokosowego 

Wykonanie :

Do miski wsypać zmielone migdały , orzechy , skórkę z pomarańczy ,  cukier waniliowy , mąkę z proszkiem do pieczenia , przyprawy, połowę cukru i wymieszać . Jajka ubić z drugą połową cukru na gęsty kogel mogel . Dodać do mieszanki i dobrze wymieszać , ciasto ma konsystencję klejącą.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć w odstępach opłatki , maczać ręce w wodzie i formować z ciasta kulki wielkości opłatka . Piec w temperaturze 175 stopni około 15/20  minut .  
Czekoladę rozpuścić s olejem kokosowym w kąpieli wodnej.
Zanurzać w niej górną część pierników . Dekorować według własnego pomysłu , odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy.Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku .

Jeśli nie macie opłatków możecie wyciąć kółeczka z wafla .


Smacznego :)  

9 komentarzy:

  1. U mnie też tylko ja lubię pierniole, reszta to dziwaki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wspaniale wyglądają te pierniczki, super Asiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne pierniczki, pierwszy raz sie z takimi spotykam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ te pierniczki są piękne. I pyszne. Jak przeczytałam składniki, to wielkie wow :))
    Staram sobie wyobrazić ich smak :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger