grudnia 03, 2015

Kotlety z indyka z pieczarkami i parmezanem .

Nie macie pomysłu na obiad to   zaprasza dzisiaj na pyszne kotlecik z indyka z pieczarkami i parmezanem  , do kotletów użyłam wyśmienitych przypraw od firmy Eco Blik  , zdrowych i ekologicznych . Zapraszam :)




 Składniki :

500 g mięsa mielonego z indyka
3 jaka
1/2 szklanki startego parmezanu lub żółtego sera
4 pieczarki duże
4 ,5 łyżek bułki tartej
100 ml wody 
sól morska do smaku 
1 łyżeczka pieprzu zielonego Eco Blik 
1i 1/2  łyżeczki czosnku Eco Blik 
1 duża cebula

Bułka tarta do panierowania  
olej do smażenia 

Wykonanie :

Do miski przekładamy zmielone mięso z indyka. Pieczarki i cebulę obieramy i myjemy , ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach . Do mięsa wbijamy jajka , dodajemy wodę 4,5 łyżek bułki tartej , ser żółty lub parmezan  , i przyprawy , dobrze wyrabiamy masę mięsną . Ręce maczamy w wodzie i formujemy kotlety , następnie obtaczamy je w bułce tartej .
Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron aż się upieką .
Podajemy z ziemniakami lub czym wolicie .

Smacznego :) 

 

 
 

9 komentarzy:

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger