listopada 08, 2015

Słodka rewelka .

Witajcie :) Zapraszam Was na pyszne ciasto kakaowo , biszkoptowe z  kisielem z jagód i kremem budyniowym .
 Ciasto wyśmienicie smakuje i szybko znika z talerza :) Do kisielu użyłam przepysznych jagód z sokiem z firmy Ogródek Dziadunia  .   Zapraszam :)






Składniki na ciasto :

5 jajek 
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki kakao gorzkiego 
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka kopiasta proszku do pieczenia
2 łyżki oleju 
1 szklanka cukru

Składniki na ciasto jasne :

4 jajka 
1 cukier waniliowy 
3/4  szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 
1 łyżka oleju  
1/2 szklanki cukru 

Kisiel jagodowy:

1 litr jagód z sokiem ze słoika ja użyłam z Ogródka Dziadunia 
3 kisiele poziomkowe + 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej  

Masa budyniowa :

700 ml mleka 
3 budynie śmietankowe
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki 
2 żółtka
110 g masła  

1 słoiczek dżemu jagodowego lub z czarnej porzeczki 

Wykonanie ciasta kakaowego :

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywna pianę , ciągle mieszając mikserem dodawać po jednym żółtku . Następnie dodać   mąkę z proszkiem , kakao i olej . Wszystko wymieszać.
Spod tradycyjnej dużej blaszki wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Wykonanie ciasta jasnego :

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym , stopniowo ciągle mieszając dodawać    po jednym żółtku , następnie dodać olej , mąkę z proszkiem i mąkę  ziemniaczaną . Wszystko delikatnie wymieszać, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto i piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .

Wykonanie kisielu jagodowego :

Z litra jagód z sokiem odlać troszkę do rozpuszczenia kisielu i mąki , resztę zagotować , wlać kisiel i gotować aż zgęstnieje.
Odstawić do przestygnięcia .

Wykonanie masy budyniowej :

Połowę mleka wlać go garnka i zagotować , w drugiej połowie rozpuścić budynie , cukier waniliowy , mąkę i żółtka.Wlać do gotującego leka  , gotować aż zgęstnieje.  

Zimny budyń utrzeć   z masłem. 

Ciasto kakaowe przeciąć na pół.
Blaty ciasta można nasączyć dodatkowo wodą z cytryną i cukrem .

Warstwy ciasta :

1. Spód ciasta ciemnego posmarować dżemem z czarnej porzeczki lub jagód
2. Masa budyniowa
3. Ciasto jasne 
4. Kisiel jagodowy
5. Druga połowa   ciasta kakaowego
6. Cukier puder     

Ciasto odstawić na noc do lodówki . 

Smacznego :)   

 

12 komentarzy: