Ciasto wyśmienicie smakuje i szybko znika z talerza :) Do kisielu użyłam przepysznych jagód z sokiem z firmy Ogródek Dziadunia . Zapraszam :)
Składniki na ciasto :
5 jajek
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki kakao gorzkiego
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka kopiasta proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
1 szklanka cukru
Składniki na ciasto jasne :
4 jajka
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
1/2 szklanki cukru
Kisiel jagodowy:
1 litr jagód z sokiem ze słoika ja użyłam z Ogródka Dziadunia
3 kisiele poziomkowe + 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej
Masa budyniowa :
700 ml mleka
3 budynie śmietankowe
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki
2 żółtka
110 g masła
1 słoiczek dżemu jagodowego lub z czarnej porzeczki
Wykonanie ciasta kakaowego :
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywna pianę , ciągle mieszając mikserem dodawać po jednym żółtku . Następnie dodać mąkę z proszkiem , kakao i olej . Wszystko wymieszać.
Spod tradycyjnej dużej blaszki wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Wykonanie ciasta jasnego :
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym , stopniowo ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku , następnie dodać olej , mąkę z proszkiem i mąkę ziemniaczaną . Wszystko delikatnie wymieszać, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto i piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .
Wykonanie kisielu jagodowego :
Z litra jagód z sokiem odlać troszkę do rozpuszczenia kisielu i mąki , resztę zagotować , wlać kisiel i gotować aż zgęstnieje.
Odstawić do przestygnięcia .
Wykonanie masy budyniowej :
Połowę mleka wlać go garnka i zagotować , w drugiej połowie rozpuścić budynie , cukier waniliowy , mąkę i żółtka.Wlać do gotującego leka , gotować aż zgęstnieje.
Zimny budyń utrzeć z masłem.
Ciasto kakaowe przeciąć na pół.
Blaty ciasta można nasączyć dodatkowo wodą z cytryną i cukrem .
Warstwy ciasta :
1. Spód ciasta ciemnego posmarować dżemem z czarnej porzeczki lub jagód
2. Masa budyniowa
3. Ciasto jasne
4. Kisiel jagodowy
5. Druga połowa ciasta kakaowego
6. Cukier puder
Ciasto odstawić na noc do lodówki .
Smacznego :)
Poproszę tego pysznego ciasta kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńAleż proszę bardzo Danusiu :)
UsuńCudowne ciasto kochana :-)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńŚwietnie wygląda, pychotka!
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńAleż to ciacho musi być pyszne! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :) również pozdrawiam :)
Usuńwpadłam tu i mam nadzieję że zostało jeszcze troszkę dla mnie:)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńAleż to ciasto jest apetyczne. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń