https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

listopada 08, 2015

Słodka rewelka .

Witajcie :) Zapraszam Was na pyszne ciasto kakaowo , biszkoptowe z  kisielem z jagód i kremem budyniowym .
 Ciasto wyśmienicie smakuje i szybko znika z talerza :) Do kisielu użyłam przepysznych jagód z sokiem z firmy Ogródek Dziadunia  .   Zapraszam :)






Składniki na ciasto :

5 jajek 
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki kakao gorzkiego 
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka kopiasta proszku do pieczenia
2 łyżki oleju 
1 szklanka cukru

Składniki na ciasto jasne :

4 jajka 
1 cukier waniliowy 
3/4  szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 
1 łyżka oleju  
1/2 szklanki cukru 

Kisiel jagodowy:

1 litr jagód z sokiem ze słoika ja użyłam z Ogródka Dziadunia 
3 kisiele poziomkowe + 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej  

Masa budyniowa :

700 ml mleka 
3 budynie śmietankowe
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki 
2 żółtka
110 g masła  

1 słoiczek dżemu jagodowego lub z czarnej porzeczki 

Wykonanie ciasta kakaowego :

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywna pianę , ciągle mieszając mikserem dodawać po jednym żółtku . Następnie dodać   mąkę z proszkiem , kakao i olej . Wszystko wymieszać.
Spod tradycyjnej dużej blaszki wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Wykonanie ciasta jasnego :

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym , stopniowo ciągle mieszając dodawać    po jednym żółtku , następnie dodać olej , mąkę z proszkiem i mąkę  ziemniaczaną . Wszystko delikatnie wymieszać, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto i piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .

Wykonanie kisielu jagodowego :

Z litra jagód z sokiem odlać troszkę do rozpuszczenia kisielu i mąki , resztę zagotować , wlać kisiel i gotować aż zgęstnieje.
Odstawić do przestygnięcia .

Wykonanie masy budyniowej :

Połowę mleka wlać go garnka i zagotować , w drugiej połowie rozpuścić budynie , cukier waniliowy , mąkę i żółtka.Wlać do gotującego leka  , gotować aż zgęstnieje.  

Zimny budyń utrzeć   z masłem. 

Ciasto kakaowe przeciąć na pół.
Blaty ciasta można nasączyć dodatkowo wodą z cytryną i cukrem .

Warstwy ciasta :

1. Spód ciasta ciemnego posmarować dżemem z czarnej porzeczki lub jagód
2. Masa budyniowa
3. Ciasto jasne 
4. Kisiel jagodowy
5. Druga połowa   ciasta kakaowego
6. Cukier puder     

Ciasto odstawić na noc do lodówki . 

Smacznego :)   

 

12 komentarzy:

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger