https://4.bp.blogspot.com/-iu6Ty7V8YVg/WEL3CZijD7I/AAAAAAAAJpU/WapCLqTcNMor7dUR36lToqvDrxcDar--QCLcB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://1.bp.blogspot.com/-aIb0tlMH0Rk/WCHAnVfKraI/AAAAAAAAJa0/FUwBFoZIb6YYCF_YG-vI_vfbiacESw8BQCLcB/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

października 10, 2015

Szarlotka na biszkopcie z galaretką , budyniem i posypką z prażonych migdałów .



Witajcie :) Jak co tydzień pieczemy u Bożenki coś na niedzielę , tym razem są szarlotki i jabłeczniki . Dzisiaj mam dla Was pyszną szarlotkę na biszkopcie z galaretką i masą budyniową a do tego posypka z prażonych migdałów z cukrem trzcinowym .Ciasto podałam na porcelanie Bogucice http://www.porcelanabogucice.pl/


Zapraszam :)











Składniki na biszkopt :

3 jajka

1/2 szklanki mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia



Masa z jabłek :



1 kg słodkich jabłek ( około 5 sztuk )

1 cukier waniliowy

2 galaretki agrestowe

4, 5 łyżek cukru



Masa budyniowa :



0,5 l mleka

2 budynie waniliowe

1 łyżka mąki

3 łyżki cukru

4 łyżki masła

3 żółtka

1 cukier waniliowy



100 g migdałów w płatkach

1 łyżka cukru trzcinowego

1/2 łyżeczki masła



Wykonanie :



Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel mogel , następnie dodać mąki z proszkiem i delikatnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy 23 cm ja miałam w kształcie serca wysmarować margaryną , wylać ciasto.

Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .



Jabłka obrać i pokroić w kostkę , przełożyć do garnka , dodać cukier i cukier waniliowy, cukru dodajemy w zależności od słodkości jabłek , moje były słodkie. Jabłka dusimy aż zmiękną ale nie na całkowitą papkę mają być lekko wyczuwalne kosteczki , następnie dodajemy suchą galaretkę i energicznie mieszamy. Odstawiam do przestygnięcia.

Biszkopt pozostawiam w tortownicy , na wierzch wykładamy masę z jabłek .

Następnie do garnka wlewamy połowę mleka , dodajemy masło , cukier i cukier waniliowy zagotowujemy .

W drugiej połowie mleka rozpuszczamy budynie ,mąkę i żółtka ,wlewamy do gotującego mleka , mieszamy aż zgęstnieje.

Budyń odstawiam do przestygnięcia . Ja się śpieszyłam i na galaretę wyłożyłam jeszcze ciepły budyń i mi troszkę poszło w biszkopt . Migdały wrzucamy na patelnię z odrobinką masła , dodajemy 1 łyżkę cukru trzcinowego i zarumieniamy.

Wykładamy na budyń. Ciasto odstawiam do lodówki na noc .



Smacznego :)



Wypiekałam z :



Dorotą

Izioni pyszne smaki

Kasią

Moje mniam

Patrykiem

13 komentarzy:

  1. Bardzo fajne ciasto. I w kształcie serduszka :)
    Chętnie bym spróbowała, bo uwielbiam szarlotki :) I te migdały, super.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje :-) Dzięki za kolejne wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasta z jabłkami nigdy nie będą się nudzić, bo dają tyle możliwości ;)
    Dziękuje za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (36) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (186) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (62) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (259) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger