Witajcie :) Jak co tydzień pieczemy u Bożenki coś na niedzielę , tym razem są szarlotki i jabłeczniki . Dzisiaj mam dla Was pyszną szarlotkę na biszkopcie z galaretką i masą budyniową a do tego posypka z prażonych migdałów z cukrem trzcinowym .Ciasto podałam na porcelanie Bogucice http://www.porcelanabogucice.pl/
Zapraszam :)
Składniki na biszkopt :
3 jajka
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa z jabłek :
1 kg słodkich jabłek ( około 5 sztuk )
1 cukier waniliowy
2 galaretki agrestowe
4, 5 łyżek cukru
Masa budyniowa :
0,5 l mleka
2 budynie waniliowe
1 łyżka mąki
3 łyżki cukru
4 łyżki masła
3 żółtka
1 cukier waniliowy
100 g migdałów w płatkach
1 łyżka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki masła
Wykonanie :
Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel mogel , następnie dodać mąki z proszkiem i delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm ja miałam w kształcie serca wysmarować margaryną , wylać ciasto.
Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .
Jabłka obrać i pokroić w kostkę , przełożyć do garnka , dodać cukier i cukier waniliowy, cukru dodajemy w zależności od słodkości jabłek , moje były słodkie. Jabłka dusimy aż zmiękną ale nie na całkowitą papkę mają być lekko wyczuwalne kosteczki , następnie dodajemy suchą galaretkę i energicznie mieszamy. Odstawiam do przestygnięcia.
Biszkopt pozostawiam w tortownicy , na wierzch wykładamy masę z jabłek .
Następnie do garnka wlewamy połowę mleka , dodajemy masło , cukier i cukier waniliowy zagotowujemy .
W drugiej połowie mleka rozpuszczamy budynie ,mąkę i żółtka ,wlewamy do gotującego mleka , mieszamy aż zgęstnieje.
Budyń odstawiam do przestygnięcia . Ja się śpieszyłam i na galaretę wyłożyłam jeszcze ciepły budyń i mi troszkę poszło w biszkopt . Migdały wrzucamy na patelnię z odrobinką masła , dodajemy 1 łyżkę cukru trzcinowego i zarumieniamy.
Wykładamy na budyń. Ciasto odstawiam do lodówki na noc .
Smacznego :)
Wypiekałam z :
Dorotą
Izioni pyszne smaki
Kasią
Moje mniam
Patrykiem
ale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPysznie ją zrobiłaś Asiu :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo fajne ciasto. I w kształcie serduszka :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała, bo uwielbiam szarlotki :) I te migdały, super.
Dziękuję Agnieszko :) serdecznie zapraszam :)
UsuńPięknie się prezentuje :-) Dzięki za kolejne wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńRównież dziękuję :)
UsuńJak zawsze apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńCiasta z jabłkami nigdy nie będą się nudzić, bo dają tyle możliwości ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje za wspólne pieczenie.