października 09, 2015

Biszkoptowa Zebra z kremem toffi i czekoladowym.

Witajcie :) Dzisiaj przy piąteczku tak coś na osłodzenie pochmurnego dnia
                  Zapraszam na  Biszkoptową zebrę z kremem toffi i czekoladowym a do przełamania słodyczy pyszny dżemik malinowy :)


                     Składniki na biszkopt :
                          5 jajek
                            1szklanka cukru
                            1 szklanka mąki
                            1 cukier waniliowy
                            2 łyżki przegotowanej wody  
                            2 łyżki oleju
                            2 łyżki kakao
                            1 łyżeczka proszku do pieczenia  
                            1 łyżka mleka  

                                Składniki na masę :
                           1 krem toffi Dr. Oetkera
                           1 krem czekoladowy Dr. Oetkera
                           2 szklanki mleka
                           1,mały słoiczek  dżemu malinowego

                            Wykonanie :

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel  następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem , wodę i olej.Wszystko delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na pół , do jednej części ciasta dodać kakao i 1 łyżkę mleka .Wymieszać.

Tortownicę wysmarować margaryną.
Wlewać na przemian małą chochelką lub łyżką ciasto , raz kakaowe raz białe.
Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .

Zimny biszkopt przeciąć na pół .
Posmarować połową dżemu malinowego.
Krem toffi ubijamy w szklance mlek , czekoladowy również w szklance mleka.
Na dżem wykładamy krem toffi i przykrywamy drugim ciastem.
Wierzch smarujemy resztą dżemu i kremem czekoladowy.
Dekorujemy według uznania  . Ja użyłam do dekoracji porzeczek .

Smacznego :)
   

13 komentarzy:

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger