października 11, 2015

Kruche z powidłami i bezową pianką.



Dzisiaj zapraszam na kruche z powidłami i bezową pianką , to ulubione ciasto mojego syna bo nie ma w nim owoców :) zawsze gdy zabieram się za pieczeni to mówi mamuś tylko bez urozmaiceń :)

Ciasto jest proste w przygotowaniu i wyśmienicie smakuje :)

Zapraszam :)







Składniki na ciasto kruche ;


3 szklanki mąki

1 cukier waniliowy

3/4 szklanki cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 kostka masła

2 żółtka

1 jajko

1 łyżka kwaśnej śmietany



Pianka bezowa:



5 białek

1 szklanka cukru

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka mąki ziemniacznej

1 cukier waniliowy


Dowolne powidła ja użyłam jagodowych (malutki słoiczek )



Wykonanie :



Do miski przekładamy wszystkie składniki podane na ciasto kruche i wyrabiamy mikserem na grudkowatą masę , przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy.

Ciasto dzielimy n pół z tym że jedna część jest trochę większa od drugiej .Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 1 godzinkę.

Resztę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy o wymiarach 25/25 wyłożonej papierem do pieczenia .

Wierzch smarujemy powidłami .

Ciasto wstawiamy do rozgrzanego 180 stopni piekarnika .

Pieczemy około 20 minut .

Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch , dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.

Wykładamy na podpieczone ciasto .

Na wierzch ścieramy resztę zmrożonego ciasta .

Pieczemy około 20 minut , wierzch ma być rumiany

Zaznaczam jednak że każdy piekarnik piecze inaczej więc ten czas może być u was troszkę inny.Zawsze można sprawdzić patyczkiem.






Smacznego :)


13 komentarzy:

  1. Wspaniałe słodkości u ciebie kochana. Podoba mi się to ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to ciasto pięknie wygląda :)
    Też dzisiaj mam w domu ciasto z bezą. Bardzo lubię takie ciasta. Są pyszne i takie delikatne. Fajny pomysł z tą jagodową warstwą. Musiała się fajnie z bezą komponować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asia pyszne ciasto:)Częstuję się kawałeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda to ciasto - idealne na leniwy podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń