października 16, 2015

Domowe łazanki .

 Dzisiaj zapraszam na pyszne domowe łazanki :)

Do łazanek użyłam bardzo dobrej jakości Kapusty  kiszonej z grzybami firmy Ogródek Dziadunia oraz żeberek .
 Danie jest  , pyszne proste w wykonaniu , w sam raz na obiad :)



 Składniki na ciasto :
2 kopiaste  szklanki mąki 
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 jajka 

Farsz :

1 słoik kapusty kiszonej Ogródek Dziadunia
2 kawałki żeberek
2 cebulki
sól. pieprz do smaku
kilka ziarenek ziela angielskiego
liść laurowy
3 łyżki masła 

Wykonanie :

Do miski przesiać mąkę z solą , dodać jajka i wodę wyrobić ciasto .Jeśli będzie wam się jeszcze kleiło dodajcie  troszkę mąki , jeśli będzie za gęste wody , ja używam mąki Bolesławieckiej lub Basia .Ciasto ma być elastyczne nie klejące.
Na stolnicę podsypaną mąką wykładamy ciasto i rozwałkowujemy dość cienko ,radełkiem wycinamy około 1,5 cm paski następnie po ukosie wycinamy romby. 
W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę , wrzucamy partiami łazanki , gotujemy na małym ogniu  aż będą miękkie .
Przekładamy na sitko i przelewamy zimną wodą. 

Kapustę przekładamy do garnka  , dodajemy żeberka ,troszkę soli , ziele angielskie , liść laurowy. Gotujemy aż wszystko będzie miękkie.Mięso obieramy z kości , drobno kroimy i podsmażamy na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę.
Kapustę przekładamy na durszlak , przelewamy wodą z nadmiaru kwasu i dobrze odsączamy.
Mieszamy z podsmażonym mięsem , przyprawiamy do smaku solą i pieprzem .

Smacznego :) 

   

11 komentarzy:

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger