Do łazanek użyłam bardzo dobrej jakości Kapusty kiszonej z grzybami firmy Ogródek Dziadunia oraz żeberek .
Danie jest , pyszne proste w wykonaniu , w sam raz na obiad :)
2 kopiaste szklanki mąki
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 jajka
Farsz :
1 słoik kapusty kiszonej Ogródek Dziadunia
2 kawałki żeberek
2 cebulki
sól. pieprz do smaku
kilka ziarenek ziela angielskiego
liść laurowy
3 łyżki masła
Wykonanie :
Do miski przesiać mąkę z solą , dodać jajka i wodę wyrobić ciasto .Jeśli będzie wam się jeszcze kleiło dodajcie troszkę mąki , jeśli będzie za gęste wody , ja używam mąki Bolesławieckiej lub Basia .Ciasto ma być elastyczne nie klejące.
Na stolnicę podsypaną mąką wykładamy ciasto i rozwałkowujemy dość cienko ,radełkiem wycinamy około 1,5 cm paski następnie po ukosie wycinamy romby.
W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę , wrzucamy partiami łazanki , gotujemy na małym ogniu aż będą miękkie .
Przekładamy na sitko i przelewamy zimną wodą.
Kapustę przekładamy do garnka , dodajemy żeberka ,troszkę soli , ziele angielskie , liść laurowy. Gotujemy aż wszystko będzie miękkie.Mięso obieramy z kości , drobno kroimy i podsmażamy na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę.
Kapustę przekładamy na durszlak , przelewamy wodą z nadmiaru kwasu i dobrze odsączamy.
Mieszamy z podsmażonym mięsem , przyprawiamy do smaku solą i pieprzem .
Smacznego :)
Asiu ale mi smaku narobiłaś. Pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńOj dawno nie robiłam.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŁazanki ...mniam mniam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńO jeju!!! Ależ mi smaku narobiłaś! Uwielbiam!!!!!
OdpowiedzUsuńTo zapraszam :)
UsuńPyszne nie tylko od świąt
OdpowiedzUsuńŁazanki uwielbiam. Twoja propozycja super pyszna :)
OdpowiedzUsuńŁazanki kocham za to, że są pyszne i bardzo proste do zrobienia :)
Pozdrawiam.