piątek, 23 października 2015

Biszkoptowy torcik z serem ricotta i galaretką z owocami .


Witajcie :) No i minął już rok mojego blogowania :) Z okazji  dzisiejszych Urodzin bloga chciałam Was zaprosić na torcik biszkoptowy z sernikiem na zimno , galaretką z owocami i kremem śmietankowym .Do galaretki dodałam syropu z malin firmy Ogródek Dziadunia

Ciasto jest pyszne i szybko znika z talerzyków :) Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Chartre .
                                     Zapraszam :)







Składniki na biszkopt :
3 jajka 
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cieplej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 galaretki malinowe
1oo ml syropu z malin  Ogródek Dziadunia
700 ml przegotowanej wody 
1 banan , 250 g borówki , 2 mandarynki, 2 gruszki z syropu , 1 brzoskwinia z syropu 

Masa serowa :
250  g sera ricotta
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
300 g śmietany kremówki 
2 łyżki   żelatyny
1/2 szklanki wody


300 ml mleka
1 krem śmietankowy  do tortów Dr. Oetkera 

mała paczuszka biszkoptów okrągłych
1 paczuszka groszków kakaowych   
kwiatki cukrowe  


Wykonanie :

Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel mogel, następnie dodać ciepłą wodę i  mąkę z proszkiem .Wszystko delikatnie wymieszać łyżką .
Tortownicę wysmarować margaryną , tylko spód , wyłożyć ciasto .Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Ja formę miałam w kształcie serca ale jeśli takiej nie macie może być tortownica o średnicy 26 cm  .

700 ml przegotowanej wody wymieszać z syropem z malin , dodać galaretki i dobrze wymieszać odstawić do przestygnięcia .Owoce umyć , banany , brzoskwinie , gruszki mandarynki pokroić w kostkę , wszystkie owoce dodać do galaretki i wymieszać.

Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki letniej wody.

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , ciągle mieszając dodawać po łyżce serka ricotta .Napęczniałą żelatynę lekko podgrzać dodać do niej 2 łyżki masy serowej i zahartować ,następnie przełożyć do sera i dobrze wymieszać.

Masę serową wyłożyć na biszkopt pozostawiony w blaszce.
Następnie na ser wyłożyć tężejącą galaretkę z owocami.

Do 300 ml mleka wsypać krem śmietankowy Dr Oetkera.
Ubijać aż zgęstnieje .

Kremem posmarować wierzch i boki tortu .
Następnie przyklejać biszkopty lekko namoczone w herbacie .
Wierzch udekorować groszkami i kwiatkami cukrowymi .

Odstawić do lodówki na kilka godzin .



Smacznego :)


 

14 komentarzy:

  1. Asiu piękne i oryginalne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciasto. Kochana życzę samych sukcesów :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne pyszne ciacho...zjadłabym kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu, tort wygląda przeuroczo :) A ode mnie życzę samych wspaniałych dni i cudownych wypieków na blogu, oraz wielu jeszcze tak udanych lat blogowania :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Joasiu został jeszcze kawałeczek ciasta dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkiego naj, naj, naj, kolejnych 100 lat blogowania z pasją, smakowitych przepisów, miliona obserwatorów, itp, itd :)
    Smakowite ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj