Witajcie :) No i minął już rok mojego blogowania :) Z okazji dzisiejszych Urodzin bloga chciałam Was zaprosić na torcik biszkoptowy z sernikiem na zimno , galaretką z owocami i kremem śmietankowym .Do galaretki dodałam syropu z malin firmy Ogródek Dziadunia
Ciasto jest pyszne i szybko znika z talerzyków :) Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Chartre .
Zapraszam :)
Składniki na biszkopt :
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cieplej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 galaretki malinowe
1oo ml syropu z malin Ogródek Dziadunia
700 ml przegotowanej wody
1 banan , 250 g borówki , 2 mandarynki, 2 gruszki z syropu , 1 brzoskwinia z syropu
Masa serowa :
250 g sera ricotta
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
300 g śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
1/2 szklanki wody
300 ml mleka
1 krem śmietankowy do tortów Dr. Oetkera
mała paczuszka biszkoptów okrągłych
1 paczuszka groszków kakaowych
kwiatki cukrowe
Wykonanie :
Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel mogel, następnie dodać ciepłą wodę i mąkę z proszkiem .Wszystko delikatnie wymieszać łyżką .
Tortownicę wysmarować margaryną , tylko spód , wyłożyć ciasto .Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Ja formę miałam w kształcie serca ale jeśli takiej nie macie może być tortownica o średnicy 26 cm .
700 ml przegotowanej wody wymieszać z syropem z malin , dodać galaretki i dobrze wymieszać odstawić do przestygnięcia .Owoce umyć , banany , brzoskwinie , gruszki mandarynki pokroić w kostkę , wszystkie owoce dodać do galaretki i wymieszać.
Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki letniej wody.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , ciągle mieszając dodawać po łyżce serka ricotta .Napęczniałą żelatynę lekko podgrzać dodać do niej 2 łyżki masy serowej i zahartować ,następnie przełożyć do sera i dobrze wymieszać.
Masę serową wyłożyć na biszkopt pozostawiony w blaszce.
Następnie na ser wyłożyć tężejącą galaretkę z owocami.
Do 300 ml mleka wsypać krem śmietankowy Dr Oetkera.
Ubijać aż zgęstnieje .
Kremem posmarować wierzch i boki tortu .
Następnie przyklejać biszkopty lekko namoczone w herbacie .
Wierzch udekorować groszkami i kwiatkami cukrowymi .
Odstawić do lodówki na kilka godzin .
Smacznego :)
Asiu piękne i oryginalne ciasto.
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńCudowne ciasto. Kochana życzę samych sukcesów :-)
OdpowiedzUsuńFajne pyszne ciacho...zjadłabym kawałeczek
OdpowiedzUsuńDziękuję Marta :)
UsuńKolorowo :D
OdpowiedzUsuńAsiu, tort wygląda przeuroczo :) A ode mnie życzę samych wspaniałych dni i cudownych wypieków na blogu, oraz wielu jeszcze tak udanych lat blogowania :D
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko :)
UsuńJoasiu został jeszcze kawałeczek ciasta dla mnie :)
OdpowiedzUsuńZostał :) zapraszam Danusiu :)
UsuńWszystkiego naj, naj, naj, kolejnych 100 lat blogowania z pasją, smakowitych przepisów, miliona obserwatorów, itp, itd :)
OdpowiedzUsuńSmakowite ciacho :)