wspaniałe koncentraty . Dzisiaj miałam w planie rybę więc postanowiłam wykorzystać koncentrat Curry .
Rybę upiekłam w piekarniku z sosem curry , do tego podałam pyszne karmelizowane marchewki dla przełamania ostrości i ryż jaśminowy z olejem kokosowym firmy Olejowy Raj .
Obawiałam się co dzieci powiedzą na sos curry bo jest dość ostry , syn był zachwycony aż byłam zdziwiona bo jest raczej wybredny w jedzeniu :) Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki :
około 5 kawałków soli (ryby )
1 słoiczek koncentratu Curry Proeco Polska
250 ml śmietanki 12 % UHT.
Sól morska do smaku
1 łyżeczka mąki
2 woreczki ryżu jaśminowego
1 łyżka Oleju kokosowego Olejowy Raj
około 5 marchewek
1 łyżka oliwy
1 łyżka cukru trzcinowego
1/2 szklanki wody
sól morska , pieprz do smaku
1 łyżka cytryny
2 szalotki ( cebulki )
Wykonanie :
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Rybę umyć osuszyć ręczniczkiem papierowym .
Ułożyć w żaroodpornym naczyniu , odrobinę posolić.
Koncentrat curry dobrze wymieszać w śmietance , dodać 1 łyżeczkę mąki i odrobinę soli . Dobrze wymieszać trzepaczką.
Zalać rybę.
Piec w temperaturze 190 stopni około 25/ 30 minut , ma powstać delikatna skórka.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu z odrobiną soli. Do ugotowanego ryżu dodać 1 łyżkę oleju kokosowego.
Marchewki obrać umyć i pokroić w romby.
Na patelnię wlać oliwę , przełożyć marchewki i pokrojoną w piórka cebulę , dodać sok z cytryny , posolić i dusić aż marchewka lekko zmięknie. Następnie dodać cukier trzcinowy i delikatnie skarmelizować.
Na talerz ułożyć porcję ryby z sosem , ryż i karmelizowane marchewki .
Smacznego :)
Ta ryba musi smakować wspaniale :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńTrafiłaś Asieńko w mój gust, zjadłabym tę rybkę z ogromną przyjemnością...
OdpowiedzUsuńZapraszam Moniczko :)
UsuńPyszny obiadek Asiu :-)
OdpowiedzUsuńOOo! Jakie pyszności:) coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuń