października 23, 2015

Sola w sosie curry z ryżem jaśminowym i karmelizowanymi marchewkami .

Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznego dania:) Ostatnio dostałam od firmy Proeco Polska
wspaniałe koncentraty . Dzisiaj miałam w planie rybę więc postanowiłam wykorzystać koncentrat Curry .
Rybę upiekłam w piekarniku z sosem curry , do tego podałam pyszne karmelizowane marchewki dla przełamania ostrości i ryż jaśminowy z olejem kokosowym firmy Olejowy Raj .
Obawiałam się co dzieci powiedzą na sos curry bo jest dość ostry , syn był zachwycony aż byłam zdziwiona bo jest raczej wybredny w jedzeniu :) Zapraszam do wypróbowania :)



 Składniki :

około 5 kawałków soli (ryby )

1 słoiczek koncentratu Curry Proeco Polska 
250 ml śmietanki 12 % UHT.
Sól morska do smaku
1 łyżeczka mąki

2 woreczki ryżu jaśminowego
1 łyżka Oleju kokosowego Olejowy Raj 

około 5 marchewek
1 łyżka oliwy
1 łyżka cukru trzcinowego 
1/2 szklanki wody
sól morska , pieprz do smaku 
1 łyżka cytryny
2 szalotki ( cebulki )

Wykonanie :

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Rybę umyć osuszyć ręczniczkiem papierowym .
Ułożyć   w żaroodpornym naczyniu , odrobinę posolić.

Koncentrat curry dobrze wymieszać w śmietance , dodać 1 łyżeczkę mąki i odrobinę soli . Dobrze wymieszać trzepaczką.
Zalać rybę.
Piec w temperaturze 190 stopni około 25/ 30 minut , ma powstać delikatna skórka.

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu z odrobiną soli. Do ugotowanego ryżu dodać 1 łyżkę oleju kokosowego.

Marchewki obrać umyć i pokroić w romby.
Na patelnię wlać oliwę , przełożyć marchewki  i pokrojoną w piórka cebulę , dodać sok z cytryny , posolić i dusić aż marchewka lekko zmięknie. Następnie dodać cukier trzcinowy i delikatnie skarmelizować.
Na talerz ułożyć porcję ryby z sosem , ryż i karmelizowane  marchewki .

Smacznego :) 

8 komentarzy:

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger