września 02, 2015

Zapiekanka po chłopsku .

Często się zastanawiamy co tu zrobić pysznego na obiad , ja dzisiaj proponuję Wam taką oto zapiekankę po chłopsku , sycącą  , z warzywami oraz pyszną   Kwaszoną kapustą firmy Orzech .
Zapiekankę podałam na talerzu porcelanowym Bogucice z kolekcji Jesień Autumn .
                 Zapraszam :) 




 Składniki : 

Około 1 kg karkówki
2 duże cebule
4 marchewki średniej wielkości
1 szklanka  Kwaszonej kapusty firmy Orzech
Vegeta , pieprz do smaku ,szczypta rozmarynu 
1 łyżka papryki słodkiej
1 płaska łyżka ziół prowansalskich 
4 łyżki oliwy
około 5 ziemniaków
1 szklanka dowolnego bulionu 

Wykonanie :

Mięso umyć osuszyć ręczniczkiem papierowym i pokroić w grubą kostkę.
Dodać przyprawy i wymieszać.
W rondlu rozgrzać oliwę , wrzucić mięso i cebulę pokrojoną w piórka , chwilkę podsmażyć, następnie wlać bulion i dusić na małym ogniu około 30 minut   .
Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną.
Ziemniaki obrać umyć i pokroić w grubą kostkę ,kapustę odcedzić z wody   wymieszać z mięsem i przełożyć do naczynia żaroodpornego .
Piec w temperaturze 180 stopni około 30 , 35 minut aż ziemniaki zmiękną.



Smacznego :) 

5 komentarzy:

  1. Bardzo fajne danie. Aż się głodna zrobiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo sycące danie - dobre na dzisiaj, bo właśnie się ochłodziło i będzie padać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekanka jest boska i na dodatek pięknie podana:) żałujemy,że nas tam nie ma:). Pachnie nawet z fotki:) Super!

    OdpowiedzUsuń