czwartek, 10 września 2015

Gołąbki z kapusty włoskiej , mięsa i pieczarek .

Witajcie :)  Moje dzieci  miały dzisiaj zachciankę na gołąbki :) więc musiałam im zrobić :)
          Pyszne z młodej kapusty włoskiej z mięsem i pieczarkami a do tego wyśmienity  sosik z lecza paprykowego firmy Orzech  , palce lizać :) Gołąbki podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień http://www.porcelanabogucice.pl/ .


                                                        Zapraszam :)






Składniki :

5 woreczków ryżu
1 kg mięsa mielonego dowolnego ja dalam z indyka
2 główki kapusty włoskiej
2 duże cebule
vegeta, pieprz do smaku
40 dag pieczarek

1 słoik Lecza paprykowego firmy Orzech  
20 dag pieczarek
1 cebulka 

Wykonanie :

Kapustę umyć , wyciąć głąb.
W garnku zagotować wodę , parzyć kapustę aż zmięknie .  
W garnku zagotować lekko osoloną wodę wrzucić woreczki z ryżem , gotować aż woreczek dobrze napęcznieje.
Ugotowany ryż wyjąć z woreczka i przełożyć do dużej miski.

W rondlu rozgrzać oliwę dodać mięso , vegetę i pieprz do smaku.
Usmażyć .

Pieczarki umyć , pokroić w kostkę lub pół talarki.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy , wrzucić pokrojoną cebulę , chwilkę podsmażać następnie wrzucić pieczarki , przyprawić do smaku , sola i pieprzem.

Gdy pieczarki zmiękną dodać je do usmażonego mięsa i wymieszać.

Mięso z pieczarkami dodać do ryżu i dobrze wymieszać , przyprawić jeszcze do smaku według uznania.

Z każdego liścia kapusty ściąć delikatnie grube łyko.
Na każdy liść nakładać po 2 łyżki farszu  , boczne boki liścia składamy do środka i następnie pionowo zwijamy.

Naczynie żaroodporne wyłożyć folią do pieczenia , układać ściśle gołąbki , zalać 1/2 szklanki wody , przykryć drugim żaroodporny naczyniem .
Piec w temperaturze 180 stopni około 1, 1/5 godziny. Liście mają być miękkie.

W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła  .
20 dag pieczarek umyć i pokroić w  pół plasterki. Usmażyć.
Do garnka wlać leczo paprykowe , dodać pieczarki i przyprawić do smaku.

Gołąbki podawać polane sosem leczowym.


Smacznego :) 

3 komentarze:

  1. Ale bym teraz zjadła gołąbki !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ mi ochoty Asiu zrobiłaś na gołąbki, pysznie wyglądają. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj