czwartek, 10 września 2015

Ciasteczka z budyniem i winogronem.

 Nie wyobrażam sobie kawy bez ciastka czy ciasta :) zawsze w moim domu jest coś słodkiego swojskiego :) dzisiaj upiekła pyszne ciasteczka na śmietanie z budyniem i winogronem . Jeśli jest ktoś chętny to zapraszam :)
Ciasteczka podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień http://www.sklepbghnetwork.pl/category/jesien-na-sztuki .








Składniki :

250 g mąki
2 cukry waniliowe 
1/2 szklanka cukru
1/2 łyżeczki proszku
100 g margaryny
125 g kwaśnej śmietany 

0,5 l mleka 
2 budynie waniliowe Winiary
1 łyżka mąki
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy 
1 łyżka masła

Wykonanie :

Z podanych składników na budyń ugotować budyń z 1 łyżką masła.
Odstawić do przestygnięcia. 

 Do miski wsypać mąkę z proszkiem , dodać śmietanę , margarynę , cukier, cukier waniliowy .
Wszystko wyrobić mikserem na grudkowatą masę , przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.
Ciasto rozwałkować nie za grubo wykrawać foremka ciasteczka z lekkim wgłębieniem w środku , chyba że macie taką foremkę .



Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .
Przełożyć ciasteczka , w każdy środek nałożyć po łyżeczce budyniu.
Ciasteczka posmarować w koło roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem trzcinowym.
Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
 
Po upieczeniu udekorować winogronem i listkiem cukrowym.


Smacznego :)


   

13 komentarzy:

Drukuj