czerwca 29, 2015

Zapiekanka z bułek

Ostatnio zastanawiałam się co tu zrobić ciepłego na kolację , zostało mi kilka kajzerek więc postanowiłam je jakoś wykorzystać , no i wpadłam na pomysł zrobienia z nich zapiekanki , z dodatkiem szynki , sera żółtego i pieczarek smakowała wyśmienicie :) musicie koniecznie wypróbować , no i pieczywo które Wam zostanie nie zmarnuje się :)    
                           Zapraszam :)







Składniki :


Około 5 kajzerek 
około 10 dużych pieczarek
1 duża cebula
4 jajka
1 szklanka śmietany 30 %
6 dużych plastrów szynki
3 szklanki startego sera żółtego 
Vegeta. pieprz, suszona bazylia do smaku
 3 łyżki masła
Naczynie żaroodporne 29/21 cm

Wykonanie :

Pieczarki umyć i pokroić w pół plasterki .
Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła , wrzucić , pieczarki i cebulę , chwile podsmażyć.
Dodać vegetę , pieprz i łyżeczkę bazylii , wymieszać i podsmażać tak długo aż pieczarki się zarumienią.

Bułki pokroić na kromki .

Jajka roztrzepać ze śmietaną , dodać sól i pieprz do smaku.

Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną.

Warstwy :

Kromki bułki układamy jak dachówkę , ma lekko nachodzić jedna na drugą.
Następnie posypujemy serem żółtym
Następnie wykładamy pieczarki 
Na pieczarki ser żółty
Plastry szynki 
Ser żółty
Kromki bułki 
Wierzch zalewamy jajkami ze śmietanką
Posypujemy serem żółtym


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 45 minut z termoobiegiem. 


Smacznego :) 

 

17 komentarzy:

  1. wspaniały pomysł na wykorzystanie pozostałości :) rewelacja!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny pomysł! A mi często zostaje niezjedzone pieczywo, na pewno wypróbuję Twój pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś podobną zapiekankę. Pyszna i nic się nie marnuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe danie Asiu. Z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna :) musisz wypróbować :)

      Usuń
  5. Ciekawy pomysł na wykorzystanie resztek. Wygląda jak prawdziwa włoska lasagne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda, świetnie smakuje na pewno

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny pomysł :) super odmiana dla oklepanych zapiekanek :)
    Zapraszam do mnie na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń