Zapraszam :)
Składniki :
Około 5 kajzerek
około 10 dużych pieczarek
1 duża cebula
4 jajka
1 szklanka śmietany 30 %
6 dużych plastrów szynki
3 szklanki startego sera żółtego
Vegeta. pieprz, suszona bazylia do smaku
3 łyżki masła
Naczynie żaroodporne 29/21 cm
Wykonanie :
Pieczarki umyć i pokroić w pół plasterki .
Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła , wrzucić , pieczarki i cebulę , chwile podsmażyć.
Dodać vegetę , pieprz i łyżeczkę bazylii , wymieszać i podsmażać tak długo aż pieczarki się zarumienią.
Bułki pokroić na kromki .
Jajka roztrzepać ze śmietaną , dodać sól i pieprz do smaku.
Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną.
Warstwy :
Kromki bułki układamy jak dachówkę , ma lekko nachodzić jedna na drugą.
Następnie posypujemy serem żółtym
Następnie wykładamy pieczarki
Na pieczarki ser żółty
Plastry szynki
Ser żółty
Kromki bułki
Wierzch zalewamy jajkami ze śmietanką
Posypujemy serem żółtym
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 45 minut z termoobiegiem.
Smacznego :)
wspaniały pomysł na wykorzystanie pozostałości :) rewelacja!!! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko :)
UsuńRewelacyjny pomysł! A mi często zostaje niezjedzone pieczywo, na pewno wypróbuję Twój pomysł :)
OdpowiedzUsuńAniu polecam , bo pyszna :)
UsuńRobiłam kiedyś podobną zapiekankę. Pyszna i nic się nie marnuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :)
UsuńBardzo ciekawe danie Asiu. Z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńJest pyszna :) musisz wypróbować :)
UsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na wykorzystanie resztek. Wygląda jak prawdziwa włoska lasagne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPięknie wygląda, świetnie smakuje na pewno
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńWspaniały pomysł :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł :) super odmiana dla oklepanych zapiekanek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na konkurs :)
Bardzo fajny przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń