sobota, 27 czerwca 2015

Kruche z jagodami i kruszonką

Witajcie :) dzisiaj coś na szybko czyli Kruche z jagodami i kruszonką .
               Więc można powiedzieć że sezon jagodowy rozpoczęty :) Ciasto wyszło pyszne , ledwo udało mi się ukroić z resztek kilka kawałków do zdjęcia :)
                                          Zapraszam :)







Składniki na ciasto kruche :

3,5  szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 cukier waniliowy
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 jajka 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 szklanka cukru
  
1 l jagód 
1/2 szklanki cukru

Kruszonka :

100 g margaryny
1.5 szklanki mąki 
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
szczypta proszku do pieczenia

Blaszka tradycyjna duża 

Wykonanie :

Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruche ciasto i wymieszać mikserem na grudkowatą masę.
Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 15 minut .
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.   
Rozwałkować ciasto i przełożyć do blaszki .
Na ciasto wyłożyć umyte jagody i posypać cukrem.

Z podanych składników na kruszonkę zagnieść kruszonkę i pokruszyć na jagody .


Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut , ciasto ma być złociste.

Smacznego :) 
 

5 komentarzy: