i szybko znikało z talerza :)
Zapraszam :)
Składniki na ciasto kruche z orzechami :
2,5 szklanki mąki
1 kostka margaryny Kasi
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia
5 żółtek
Masa z białek :
5 białek
300 g orzechów ziemnych posiekanych
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 /2 szklanki cukru
1 puszka masy krówkowej
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
600 ml przegotowanej wody
Masa budyniowa :
600 ml mleka
2 budynie waniliowe z cukrem Winiary
1 łyżka mąki
2 żółtka
4 łyżki masła
Blaszka tradycyjna duża
Wykonanie :
Mąkę przesiać z proszkiem na stolnicę , dodać cukier , cukier waniliowy i margarynę , posiekać nożem , dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto , podzielić na 2 części .
Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia .
Ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszek .
Białka ubić ze szczyptą soli , pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy.
Następnie dodajemy posiekane orzechy ziemne . Wszystko delikatnie mieszamy.
Dzielimy masę na 2 części i rozprowadzamy na ciastach które wyłożyliśmy do blaszek .
Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.( około 15/ 20 minut )
Przestudzone placki smarujemy z wierzchu masą krówkową.
Połowę mleka wlać do garnka , w drugiej połowie rozmieszać budyń z mąką i żółtkami .
Wlać do gotującego mleka , gotować aż zgęstnieje.
Zimny budyń utrzeć z 4 łyżkami masła .
2 galaretki rozpuścić w 600 ml przegotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia
Warstwy ciasta :
ciasto
budyń
ciasto
masa krówkowa
pokrojone w plasterki brzoskwinie
galaretka brzoskwiniowa
Smacznego :)
Córka ma świetne pomysły, pyszne do tego bardzo
OdpowiedzUsuńDzięki Majeczko :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ciacho, a jakie ładne motylki na tym cieście :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńAsiu wspaniałe to ciacho, oj zjadłabym kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam kochana i dziękuję :)
UsuńTo musi być pyszne ciacho
OdpowiedzUsuńDziękuję :) ciasto pyszne :)
OdpowiedzUsuńImponująco wyglądają te wszystkie warstwy :)
OdpowiedzUsuń