https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

marca 30, 2015

Jamajski sernik z ryżem

     Ostatnio zakupiłam sobie kilka ciekawych książek kucharskich ,  w jednej z nich znalazłam przepis na wyśmienity Sernik Jamajski z ryżem , trochę się zastanawiałam nad upieczeniem tego ciasta bo z ryżem jeszcze nie robiłam , ale nie żałuję że go wypróbowałam , serniczek w smaku wspaniały
                   Zapraszam :)









Składniki na spód sernika :

60 g zmielonych herbatników pełnoziarnistych ( ja użyłam ciasteczek Sasanki )
1 szklanka zmielonych migdałów
50 g roztopionego masła 


Masa sernikowa:

2 szklanki ugotowanego ryżu
1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 %
500 g sera ricotta 
500 g twarogu półtłustego
1 i 1/2 szklanki cukru
4 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Karmel 
wiórki do posypania


Wykonanie :

Spód .

Do miski przełożyć zmielone herbatniki i migdały , dodać roztopione masło , wymieszać.
Spód tortownicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki przełożyć do tortownicy , równo rozprowadzić i docisnąć tłuczkiem.

Ser .
Ryż mielimy z serem.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.

W dużej misce mieszamy ser ricotta , twaróg z ryżem  i cukier , aż składniki się połączą i będą puszyste.
Następnie wbijamy pojedynczo jajko , dodajemy wanilię i ubitą kremówkę .
Wszystko dobrze mieszamy.
Masę wlewamy na gotowy spód z herbatników .

Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 60 minut.

Sernik odstawiamy do przestygnięcia , kroimy po co najmniej 8 godzinach . najlepiej upiec wieczorem .

Wierzch smarujemy karmelem i posypujemy wiórkami kokosowymi .

Sernik pokroiłam w romby ale wy możecie pokroić w porcje tortowe .

Smacznego :)




Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Wypieki

15 komentarzy:

  1. A to dla mnie nowość :-) z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mnie zdziwił taki przepis , ale poleca , jest pyszny :) są nawet serniki z ziemniakami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy ten dodatek ryżu, myślę, że taki serniczek też by mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O takim serniku jeszcze nie słyszłam, wygląda świetnie

    OdpowiedzUsuń
  5. A może tak jeden jedyny okruszek rombu na sprobowanie �� wygląda rewelacyjnie. Może przez ten ryż dietetyczny? �� dzięki za przepis. Jutro wcielam go w życie!

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam prezentuje się obłędnie a nazwa brzmi kusząc :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierwszy raz spotykam się z takim sernikiem. A czy ryż jest wyczuwalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest aż tak wyczuwalny, po dodaniu ricotty i wanilii :)

      Usuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger