W sam raz na świąteczny stół :) Zapraszam :)
Składniki :
305 g mąki
200 g cukru
1 cukier waniliowy
200 ml oleju
200 ml likieru kawowego Sheridan's
2 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
Polewa :
2 tabliczki czekolady
3 łyżki mleka
Posypka do dekoracji
Wykonanie :
Jajka ubić z cukrem i cukrem na gęsty kogel mogel.
Dodać olej , likier kawowy i wymieszać.
Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i wymieszać mikserem .
Foremkę do babki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą lub kasza manną
Przełożyć ciasto .
Piec w temperaturze 190 stopni około 50 minut do suchego patyczka .
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami mleka .
Po przestygnięciu babkę polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi lub posypką czekoladową .
Pyszna , prosta :) Smacznego :)
A u Asi jak zwykle same pyszności! Chętnie się skuszę na taką wspaniałą babeczkę!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana :) zapraszam :)
UsuńJeszcze żadnej babki nie piekłam w tym sezonie, ale planuję zrobić w weekend :)
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda super i ta polewa czekoladowa, pycha :)
Dziękuję :)
UsuńWspaniale się prezentuje i z tym likierem musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuń