Połączenie serka i śmietanki daje niesamowity aksamitny smak, wprost rozpływa się w ustach :)
Składniki na masę serową :
0,5 kg sera białego śmietankowego
400 g kwaśnej śmietany 12 %
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
6 łyżeczek żelatyny
80 ml przegotowanej ciepłej wody
Masa śmietanowa ;
0,5 l kremówki 30 %
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 galaretki pomarańczowe
1,5 szklanki przegotowanej wody
2 galaretki niebieskie
0,5 l przegotowanej wody
1 duża pomarańcza
Wykonanie :
Żelatynę rozpuścić w 80 ml wody.
Galaretki niebieskie rozpuścić w 0,5 l przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
Ser przełożyć do malaksera , dodać : mleko , kwaśną śmietanę , cukier i cukier waniliowy , wszystko dobrze wymieszać.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać około 2 łyżek masy serowej i wymieszać , przelać do sera i jeszcze raz wszystko wymieszać na niskich obrotach .
Do blaszki wyłożyć masę serową i odstawić do lodówki do stężenia.
Na ser wyłożyć pokrojony w plasterki pomarańcz i zalać niebieską galaretką.
Odstawić do stężenia.
Pomarańczową galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody i odstawić do leciutkiego stężenia.
Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym dodać pomarańczową galaretkę i wymieszać.
Wyłożyć na zastygniętą niebieską galaretkę .
Na wierzch zetrzeć wafelka Knoppers i odrobinę czekolady.
Odstawić do lodówki na noc .
Zastygnięty sernik pokroić na kwadraty lub wyciąć obręczą do pierogów takie oto okrągłe serniczki .
Smacznego :)
Ale pyszne;)
OdpowiedzUsuńPyszny deser.
OdpowiedzUsuńPyszny deserek, super pomysł
OdpowiedzUsuńJakie wspaniałe serniczki. Pięknie podane.... kuszą swoim widokiem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń