Zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto Siostry Anastazji
" Kilimandżaro "
Połączenie kakaowego biszkoptu , masy jabłkowo galaretkowej i pysznego budyniu daje naprawdę niesamowity smak :) już myślałam że nie dodam tego przepisu bo poszła mi wczoraj prawie cała blaszka ciasta ale jakoś udało mi się wykroić jeszcze kilka kawałeczków :)
Składniki na biszkopt kakaowy :
6 jajek
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 cukier waniliowy
Masa jabłkowa :
1 kg jabłek
2 galaretki pomarańczowe
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka cynamonu
Masa budyniowa :
0,5 litra mleka
4 łyżki cukru
2 budynie waniliowe bez cukru
2 żółtka
3 łyżki masła
Polewa:
1.5 tabliczki czekolady
2 łyżki mleka lub śmietanki
blaszka o wymiarach 35/24 cm
Wykonanie :
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel
Dodać kakao i mąkę z proszkiem , wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto .
Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach dodać 1/2 szklanki cukru , cukier waniliowy , 1 łyżkę cynamonu , jabłka smażyć aż zmiękną. Dodać suchą galaretkę , wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.
Jeśli macie w swojej domowej spiżarni tarte jabłka w słoikach to możecie takich użyć ja dałam 1 słoik litrowy i jeden mały taki 250 ml.
Budyń ugotować w 0,5 litra mleka , połowę odlać do rozpuszczenia budyniów i żółtek , gdy mleko się zagotuje wlać budynie i gotować aż zgęstnieje .
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem lub śmietanką.
Zimne ciasto przeciąć na pół.
Warstwy :
1. Ciasto
2. Masa jabłkowa
3. Budyń
4.Druga połowa ciasta
5. Polewa
6. Wiórki kokosowe
Smacznego :)
Fajne ciasto Asiu. Mam wielką księgę ciast, muszę zrobić takie ciasto bo pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńCiasto-pycha i jak wygląda super;)
OdpowiedzUsuńJa się wcale nie dziwię, że ciasta juz prawie nie ma! Wygląda znakomicie!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) ciasto naprawdę pyszne , polecam przepisy Siostry Anastazji :)
OdpowiedzUsuńJakie super ciasto:)
OdpowiedzUsuńOd samego patrzenia chętnie bym z kawałeczek przygranęła, aco mówić z bloska być i je mieć na wyciągnięcie ręki
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, bardzo eleganckie ciasto :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda i zapewne smakuje, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńjaki rozmiar blachy na to ciasto
OdpowiedzUsuńMoja blaszka ma 35/24 cm.
Usuń