marca 02, 2015

Kilimandżaro Siostry Anastazji

 Zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto Siostry Anastazji 
                 " Kilimandżaro  "
 Połączenie kakaowego biszkoptu , masy jabłkowo galaretkowej i pysznego budyniu daje naprawdę niesamowity smak :) już myślałam że nie dodam tego przepisu bo poszła mi wczoraj prawie cała blaszka ciasta ale jakoś udało mi się wykroić jeszcze kilka kawałeczków :)




 Składniki na biszkopt kakaowy :

6 jajek 
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku 
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 cukier waniliowy


Masa jabłkowa :

1 kg jabłek 
2 galaretki pomarańczowe
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka cynamonu 

Masa budyniowa :

0,5 litra mleka
4 łyżki cukru
2 budynie waniliowe bez cukru
2 żółtka 
3 łyżki masła

Polewa:

1.5 tabliczki czekolady
2 łyżki mleka lub śmietanki


Wykonanie :

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel
Dodać kakao i mąkę z proszkiem , wszystkie składniki dobrze wymieszać.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto .
Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach dodać 1/2 szklanki cukru , cukier waniliowy , 1 łyżkę  cynamonu , jabłka smażyć aż zmiękną. Dodać suchą galaretkę , wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.
Jeśli macie w swojej domowej spiżarni tarte jabłka w słoikach to możecie takich użyć ja dałam 1 słoik litrowy i jeden mały taki 250 ml.

Budyń ugotować w 0,5 litra mleka , połowę odlać do rozpuszczenia budyniów i żółtek , gdy mleko się zagotuje wlać budynie i gotować aż zgęstnieje .

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej  z mlekiem lub śmietanką.

Zimne ciasto przeciąć na pół.


Warstwy :

1. Ciasto
2. Masa jabłkowa
3. Budyń
4.Druga połowa ciasta 
5. Polewa 
6. Wiórki kokosowe


 


 Smacznego :)

11 komentarzy:

  1. Fajne ciasto Asiu. Mam wielką księgę ciast, muszę zrobić takie ciasto bo pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto-pycha i jak wygląda super;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja się wcale nie dziwię, że ciasta juz prawie nie ma! Wygląda znakomicie!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję :) ciasto naprawdę pyszne , polecam przepisy Siostry Anastazji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Od samego patrzenia chętnie bym z kawałeczek przygranęła, aco mówić z bloska być i je mieć na wyciągnięcie ręki

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda, bardzo eleganckie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetycznie wygląda i zapewne smakuje, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję i również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger