https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

marca 02, 2015

Kilimandżaro Siostry Anastazji

 Zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto Siostry Anastazji 
                 " Kilimandżaro  "
 Połączenie kakaowego biszkoptu , masy jabłkowo galaretkowej i pysznego budyniu daje naprawdę niesamowity smak :) już myślałam że nie dodam tego przepisu bo poszła mi wczoraj prawie cała blaszka ciasta ale jakoś udało mi się wykroić jeszcze kilka kawałeczków :)




 Składniki na biszkopt kakaowy :

6 jajek 
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku 
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 cukier waniliowy


Masa jabłkowa :

1 kg jabłek 
2 galaretki pomarańczowe
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka cynamonu 

Masa budyniowa :

0,5 litra mleka
4 łyżki cukru
2 budynie waniliowe bez cukru
2 żółtka 
3 łyżki masła

Polewa:

1.5 tabliczki czekolady
2 łyżki mleka lub śmietanki 

blaszka o wymiarach 35/24 cm


Wykonanie :

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel
Dodać kakao i mąkę z proszkiem , wszystkie składniki dobrze wymieszać.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto .
Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach dodać 1/2 szklanki cukru , cukier waniliowy , 1 łyżkę  cynamonu , jabłka smażyć aż zmiękną. Dodać suchą galaretkę , wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.
Jeśli macie w swojej domowej spiżarni tarte jabłka w słoikach to możecie takich użyć ja dałam 1 słoik litrowy i jeden mały taki 250 ml.

Budyń ugotować w 0,5 litra mleka , połowę odlać do rozpuszczenia budyniów i żółtek , gdy mleko się zagotuje wlać budynie i gotować aż zgęstnieje .

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej  z mlekiem lub śmietanką.

Zimne ciasto przeciąć na pół.


Warstwy :

1. Ciasto
2. Masa jabłkowa
3. Budyń
4.Druga połowa ciasta 
5. Polewa 
6. Wiórki kokosowe


 


 Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. Fajne ciasto Asiu. Mam wielką księgę ciast, muszę zrobić takie ciasto bo pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto-pycha i jak wygląda super;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja się wcale nie dziwię, że ciasta juz prawie nie ma! Wygląda znakomicie!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję :) ciasto naprawdę pyszne , polecam przepisy Siostry Anastazji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Od samego patrzenia chętnie bym z kawałeczek przygranęła, aco mówić z bloska być i je mieć na wyciągnięcie ręki

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda, bardzo eleganckie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetycznie wygląda i zapewne smakuje, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jaki rozmiar blachy na to ciasto

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger