piątek, 27 lutego 2015

Waniliowe babeczki z mango

Zapraszam dzisiaj na babeczki waniliowe z mango i pysznym kremem jogurtowym :)
      Przepis na te babeczki jest uniwersalny , można je serwować z rozmaitymi nadzieniami lub kremami. Wyśmienicie smakują z dodatkiem owoców :)
Babeczka to w języku angielskim cupcake czyli ciasto z filiżanki . Istnieją dwie teorie pochodzenia tego określenia  Jedna z nich mówi że wzięło się od filiżanek w których pieczono te pyszności.Druga mówi że pochodzi od ilości składników z przepisu który mierzy się na filiżanki :)
 








Składniki :

1i 1/4 dowolnej wielkości filiżanki 
1i 1/2 łyżeczki proszku
3/4 filiżanki cukru
6 łyżek masła
2 jajka
2 cukry  waniliowe lub łyżeczka esencji waniliowej
1/2 filiżanki mleka

Krem jogurtowy Dr. Oetkera
1.5 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego

Mango

Wykonanie :

W misce wymieszaj , mąkę z proszkiem .
W drugiej misce na małych obrotach ubij masło z cukrem na puszysty krem.
Do masy dodaj jajka i cukier waniliowy, delikatnie wymieszaj .
Stopniowo dodawaj mąkę i mleko miksując ciasto na niskich obrotach aż wszystkie składniki się połączą.

Nakładaj  ciasto do polowy wysokości papilotki lub foremki na babeczki w środek ciasta włóż pokrojone kosteczki mango.
Piecz w temperaturze 180 stopni około 20 minut do suchego patyczka .

Krem jogurtowy Dr . Oetkera ubij w 1,5 szklanki mleka lub jogurtu.
Szpryckę napełnij kremem i dekoruj babeczki  na wierzch każdej nałóż kilka kawałków mango.

Smacznego :)




8 komentarzy:

Drukuj