To tradycyjny włoski deser który przygotowuje się z jajek , żółtek i likieru .
Najlepiej smakuje podany z biszkoptami :)
Przepis znalazłam w książce Kuchnia Włoska .
Składniki :
2 jajka
4 żółtka
1/2 szklanki drobnego cukru
80 ml wina marsala
Biszkopty
Wykonanie :
Jajka , żółtka i cukier umieść w dużej misce .
Wstaw naczynie do garnka z wrzącą wodą. Upewnij się że naczynie nie jest zanurzone w wodzie .
Za pomocą miksera ubijaj jajka aż zbieleją i nabiorą konsystencji kremu .
Stopniowo dolewaj wino cały czas ubijając , około 10 minut aż wszystko zgęstnieje.
Wyłóż krem do ozdobnych kieliszków i podawaj z biszkoptami .
Smacznego :)
Deser idealny! :)
OdpowiedzUsuńNigdy go nie jadłam. Jak to możliwe :-) pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, a jak czytam jeszcze listę skłądników to jestem zachwycona tym deserem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńChetnie się poczęstuje Asiu
OdpowiedzUsuńwspaniały deser Asiu :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
OdpowiedzUsuń