niedziela, 4 stycznia 2015

Zabaglione

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszny deser Zabaglione .
To tradycyjny włoski deser który przygotowuje się z jajek , żółtek i likieru .
Najlepiej smakuje podany z biszkoptami :)
Przepis znalazłam w książce Kuchnia Włoska .







Składniki :

2 jajka
4 żółtka
1/2 szklanki drobnego cukru
80 ml wina marsala 

Biszkopty

Wykonanie :

Jajka , żółtka i cukier umieść w dużej misce .
Wstaw naczynie do garnka z wrzącą wodą. Upewnij się że naczynie nie jest zanurzone w wodzie .
Za pomocą miksera ubijaj jajka aż zbieleją i nabiorą konsystencji kremu .
Stopniowo dolewaj wino cały czas ubijając , około 10 minut aż wszystko zgęstnieje.
Wyłóż krem do ozdobnych kieliszków i podawaj z biszkoptami .


Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Nigdy go nie jadłam. Jak to możliwe :-) pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda, a jak czytam jeszcze listę skłądników to jestem zachwycona tym deserem :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj