Zapraszam na tartę gruszkową z budyniem , może z wyglądu nie jest za piękna :) ale w smaku
naprawdę przepyszna :)
250 g mąki
100 g cukru
1 cukier waniliowy Skworcu
2 jajka
1 żółtko
125 g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 słoik gruszek w syropie
2 tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej ( miseczka z czekoladą nad miseczką z gorącą wodą )
Masa budyniowa :
650 ml mleka
2 budynie waniliowe Winiary
1 łyżka mąki
Wykonanie :
Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać masło , cukier waniliowy , jajka , wymieszać mikserem na grudkowatą masę .
Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i zagnieść.
Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia .
Część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód blaszki , z reszty ciasta wyciąć paseczki i wylepić boki.
Budyń ugotować z podanych składników.
Jeszcze ciepły wyłożyć na ciasto.
Na budyniu poukładać gruszki brzuszkiem do góry lekko wciskając w budyń.
Piec w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut.
Po upieczeniu wierzch można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Jak dla mnie wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto :-) pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, wygląda pysznie i kusi! :)
OdpowiedzUsuńZaraz będę! Wygląda baaardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :) Bardzo lubię tarty z budyniem, ale gruszki chyba dodałabym świeże :P
OdpowiedzUsuńDziękuję Dziewczynki :) to ja wstawiam wodę na kawę :)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo ładnie, lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuńO mniam, to zdecydowanie moje smaki :) Pycha!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Ale mam ochotę na taką tartę! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Gin i Martusiu :)
OdpowiedzUsuń