Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
3 jajka
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do pierników
1 łyżeczka płaska cynamonu
1 kostka margaryny Palma Bielmar
Masa serowa :
1,5 kg sera białego chudego i półtłustego ( pół na pół )
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy Skworcu
7 jajek
2 budynie waniliowe
2 łyżki miękkiej margaryny Palma Bielmar
kilka kropli olejku migdałowego
Wykonanie :
Mąkę i resztę składników podanych na ciasto włożyć do miski i wymieszać mikserem na grudkowatą masę .
Przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .
Skubać po kawałeczku ciasta i zrobić kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
Układać na spód blaszki jedną obok drugiej.
Resztę ciasta które nam zostanie zawinąć w folie i włożyć do zamrażarki.
Ser zmielić.
Dodać : żółtka , cukier, cukier waniliowy, kilka kropli olejku migdałowego i masło .
Wymieszać mikserem , dodać budynie i jeszcze raz wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę , dodać do sera i wymieszać delikatnie łyżką.
Ser wyłożyć na kulki z ciasta.
Na ser zetrzeć resztę zmrożonego ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni około 70 /80 minut ( zaznaczam jednak że każdy piekarni piecze inaczej i ten czas może być troszkę krótszy lub dłuższy )
Smacznego :)
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu :) będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz :) pozdrawiam :)
Bardzo fajny serniczek Asiu :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
OdpowiedzUsuńWygląda przecudnie...połączenie dwóch ukochanych przeze mnie ciast (piernika i sernika) :-)
OdpowiedzUsuńUroczy :)
OdpowiedzUsuńBardzo wam dziękuję :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń