Powiem Wam że to ciasto nadaje się nawet na świąteczny stół :)
Zapraszam :)
Składniki :
2 szklanki mąki to ( około 311 g )
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki holenderskiego kakao gorzkiego
1 łyżka cynamonu Skworcu
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy Skworcu
6 jajek
3 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 3 łyżkach ciepłej wody
1 szklanka maślanki
200 g masła
1 łyżka nutelli
Duża tortownica lub forma z kominkiem do babek
Wykonanie ;
Jajka ubić z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel .
Masło utrzeć z 1 szklanką cukru .
Do utartego masła dolewać stopniowo maślankę i kawę , dodać nutellę ubijać mikserem aż powstanie jednolita masa.
Proszek połączyć z mąką , cynamonem i kakao, dodać do jajek i delikatnie wymieszać , dodawać stopniowo utarte masło z maślanką i chwile mieszać mikserem aby składniki się dobrze połączyły .
Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
Przełożyć ciasto .
Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut do suchego patyczka .
Gdy ciasto przestygnie smarujemy wierzch nutellą i posypujemy wiórkami kokosowymi .
SMACZNEGO :)
A to ciasta upieczone przez czytelniczki bloga :)
Pani Krystyny Madej
Pani Karoliny Matysiak :)
Dziękuję za wypróbowanie przepisu i cieszę się że smakowało :)
Asiu bardzo ciekawe to ciacho :-)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuńAsiu pysznie u Ciebie..;)
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, sam widok zachęca do wypróbowania :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, takie mocno czekoladowe
OdpowiedzUsuńZ kawą? Ja poproszę :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku ! :)
OdpowiedzUsuń