grudnia 12, 2014

Meksykańskie ciasto czekoladowe z kawą i nutellą

Ostatnio zakupiłam sobie kilka ciekawych książek kucharskich , w jednej z nich znalazłam przepis na przepyszne ciasto meksykańskie mocno czekoladowe z dodatkiem kawy , po prostu rozpływa się w ustach
          Powiem Wam że to ciasto nadaje się nawet na świąteczny stół :)
                                        Zapraszam :)






Składniki :

2 szklanki mąki to ( około 311 g )
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki holenderskiego kakao gorzkiego
1 łyżka cynamonu Skworcu
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy Skworcu
6 jajek
3 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 3 łyżkach ciepłej wody
1 szklanka maślanki
200 g masła 
1 łyżka nutelli


Duża tortownica lub forma z kominkiem do babek

Wykonanie ;

Jajka ubić z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel .
Masło utrzeć z 1 szklanką cukru .
Do utartego masła dolewać stopniowo maślankę i  kawę  , dodać nutellę  ubijać mikserem aż powstanie jednolita masa.
Proszek połączyć z mąką , cynamonem i kakao,   dodać do jajek i delikatnie wymieszać , dodawać stopniowo utarte masło z maślanką i chwile mieszać mikserem aby składniki się dobrze połączyły .

Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
Przełożyć ciasto .
Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut  do suchego patyczka .

Gdy ciasto przestygnie smarujemy wierzch nutellą i posypujemy wiórkami kokosowymi .

                               SMACZNEGO :)






A to ciasta upieczone przez czytelniczki bloga :)

Pani  Krystyny  Madej

  
Pani Karoliny Matysiak :)

Dziękuję za wypróbowanie przepisu i cieszę się że smakowało :)

10 komentarzy:

  1. Powiem szczerze, sam widok zachęca do wypróbowania :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, takie mocno czekoladowe

    OdpowiedzUsuń
  3. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku ! :)

    OdpowiedzUsuń