piątek, 19 grudnia 2014

Keks z marcepanem

Zapraszam na keksa :) jest to ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym stole .
Zawiera on w sobie mnóstwo bakali , a ja nie była bym sobą gdybym coś tam jeszcze nie dodała :)
   oczywiście marcepan który uwielbiam :)   upiekłam to ciasto w malutkiej foremce tak na wypróbowanie :) przed świątecznie :)    












 Składniki :

250 g mąki
150 g margaryny
5 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru marcepanowego
1 cukier waniliowy Skworcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
po około 1 łyżce kopiastej pokrojonych kandyzowanych owoców ;

moreli Skworcu
orzechów laskowych Skworcu posiekanych
rodzynek Skworcu
ananasa  Skworcu

  2 łyżki pokrojonego marcepana 


Wykonanie :

Jajka ubić z cukrem ,cukrem waniliowym i cukrem marcepanowym na gęsty kogel mogel.
Margarynę rozpuścić i ostudzić.
Dodać do jajek i wymieszać.
Mąkę i proszek dodać do masy jajecznej i wymieszać mikserem.
Dodać pokrojone owoce i marcepan, delikatnie wymieszać łyżką.

Małą keksówkę wysmarować margaryną i przełożyć ciasto.

Piec w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut do suchego patyczka .

Keksa grubo posypać cukrem pudrem lub polukrować , jak wolicie .


SMACZNEGO :)







3 komentarze:

  1. Keksik rewelacyjny i jak pysznie nadziany :-) oj zjadłabym kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z marcepanem musiało być wyjątkowo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń