wtorek, 4 listopada 2014

 Ślimaczki drożdżowe .

No i znowu coś z ciasta drożdżowego :) pyszne ślimaczki z makiem , serdecznie zapraszam :)














 Składniki ;

 1/2 kg mąki
5 dag drożdży
3/4 kostki margaryny
1/2 szkl cukru
1 cukier waniliowy
1 szkl ciepłego mleka
5 żółtek

Gotowa masa makowa
cukier trzcinowy 


Wykonanie :

 

1.
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i cukrem waniliowym , dodać 2 łyżki mąki odstawić do wyrośnięcia .
2.
Margarynę rozpuścić.
3.
Mąkę przesiać do miski dodać rozczyn, żółtka , wymieszać , dodać margarynę i wyrabiać ciasto tak długo aż będzie odchodziło od ręki . Odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia ( musi podwoić swoją objętość )
4.
Ciasto przełożyć na stolnicę rozwałkować dość cienko, posmarować masą makową i zwinąć jak na makowiec.
5.
Z rulonika odcinać około 3 cm kawałki.
6.
Każdy kawałek odwrócić tak aby mak był widoczny z góry , Boczki ciasta wywinąć w kształt różyczki . Każdą wywiniętą bułeczkę posypać cukrem trzcinowym .
7.
Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , odstawić na około 5 minut aby jeszcze podrosły.
8.
Piekarnik rozgrzać do temp 180 st i piec około 15/ 20 minut.









9.
 - krok 9 Z tego ciasta zrobiłam również tak wywinięte bułeczki .
10.
 - krok 10 Wycinamy koło i je rozwałkowujemy tak aby miały kształt owalny z jednej i z drugiej strony robimy nacięcia około 1.5 cm od brzegu , na środek nakładamy mak lub ser . Jeden róg ciasta przekładamy przez dziurkę a drugi przekładamy w odwrotnym kierunku i zlepiamy pd spodem .

3 komentarze:

  1. Bułki te w Szwecji nazywane są bullami,są przepyszne,ja je robię jeszcze z sosem waniliowym albo z budyniem…….
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń