No i znowu coś z ciasta drożdżowego :) pyszne ślimaczki z makiem , serdecznie zapraszam :)
Składniki ;
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
3/4 kostki margaryny
1/2 szkl cukru
1 cukier waniliowy
1 szkl ciepłego mleka
5 żółtek
Gotowa masa makowa
cukier trzcinowy
5 dag drożdży
3/4 kostki margaryny
1/2 szkl cukru
1 cukier waniliowy
1 szkl ciepłego mleka
5 żółtek
Gotowa masa makowa
cukier trzcinowy
Wykonanie :
- 1.
-
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i cukrem waniliowym , dodać 2 łyżki mąki odstawić do wyrośnięcia .
- 2.
-
Margarynę rozpuścić.
- 3.
-
Mąkę przesiać do miski dodać rozczyn, żółtka , wymieszać ,
dodać margarynę i wyrabiać ciasto tak długo aż będzie odchodziło od
ręki .
Odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia ( musi podwoić swoją objętość )
- 4.
-
Ciasto przełożyć na stolnicę rozwałkować dość cienko, posmarować masą makową i zwinąć jak na makowiec.
- 5.
-
Z rulonika odcinać około 3 cm kawałki.
- 6.
-
Każdy kawałek odwrócić tak aby mak był widoczny z góry ,
Boczki ciasta wywinąć w kształt różyczki . Każdą wywiniętą bułeczkę
posypać cukrem trzcinowym .
- 7.
-
Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , odstawić na około 5 minut aby jeszcze podrosły.
- 8.
-
Piekarnik rozgrzać do temp 180 st i piec około 15/ 20 minut.
Pyszniutkie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :)
OdpowiedzUsuńBułki te w Szwecji nazywane są bullami,są przepyszne,ja je robię jeszcze z sosem waniliowym albo z budyniem…….
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny