października 23, 2014

Sernik wiedeński

SERNIK WIEDEŃSKI






Składniki

Składniki na ciasto :
30 dag mąki
1 cukier waniliowy
20 dag masła
10 dag cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku

Masa serowa:
1 kg sera tłustego 3 krotnie mielonego
6 jajek
1,5 szkl cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki kaszy manny
1 budyń waniliowy
1/2 kieliszka rumu

Sposób przygotowania

1.

Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto , rozwałkować i przełożyć do formy 30 /30 wyłożonej papierem do pieczenia.

2.

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem , partiami dodawać twaróg kaszę manną , budyń i rum .wymieszać . Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie łyżką .

3.

Masę serową przełożyć na ciasto .

4.

Piekarnik rozgrzać do temp 170 st, piec około 1 godziny , następnie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki , w ten sposób ostudzić sernik.

5.

Po ostygnięciu sernik można : polukrować ,posypać cukrem pudrem lub polać polewa czekoladową.

Rady

Sernik można upiec także w dużej tortownicy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger