SERNIK WIEDEŃSKI
Składniki
Składniki na ciasto :
30 dag mąki
1 cukier waniliowy
20 dag masła
10 dag cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku
Masa serowa:
1 kg sera tłustego 3 krotnie mielonego
6 jajek
1,5 szkl cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki kaszy manny
1 budyń waniliowy
1/2 kieliszka rumu
Sposób przygotowania
1.
Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto , rozwałkować i przełożyć do formy 30 /30 wyłożonej papierem do pieczenia.
2.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem , partiami dodawać twaróg kaszę manną , budyń i rum .wymieszać . Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie łyżką .
3.
Masę serową przełożyć na ciasto .
4.
Piekarnik rozgrzać do temp 170 st, piec około 1 godziny , następnie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki , w ten sposób ostudzić sernik.
5.
Po ostygnięciu sernik można : polukrować ,posypać cukrem pudrem lub polać polewa czekoladową.
Rady
Sernik można upiec także w dużej tortownicy.
Składniki na ciasto :
30 dag mąki
1 cukier waniliowy
20 dag masła
10 dag cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku
Masa serowa:
1 kg sera tłustego 3 krotnie mielonego
6 jajek
1,5 szkl cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki kaszy manny
1 budyń waniliowy
1/2 kieliszka rumu
Sposób przygotowania
1.
Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto , rozwałkować i przełożyć do formy 30 /30 wyłożonej papierem do pieczenia.
2.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem , partiami dodawać twaróg kaszę manną , budyń i rum .wymieszać . Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie łyżką .
3.
Masę serową przełożyć na ciasto .
4.
Piekarnik rozgrzać do temp 170 st, piec około 1 godziny , następnie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki , w ten sposób ostudzić sernik.
5.
Po ostygnięciu sernik można : polukrować ,posypać cukrem pudrem lub polać polewa czekoladową.
Rady
Sernik można upiec także w dużej tortownicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz