czwartek, 23 października 2014

Styropian

STYROPIAN
TO PYSZNE CIASTO Z JOGURTÓW Z DODATKIEM KOKOSU , NIEKTÓRZY NAZYWAJĄ GO SERNIKIEM BEZ SERA 




 
składniki na ciasto :

1 kostka masła
5 żółtek
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku
3 szkl. mąki

masa kokosowa;

1 l jogurtu brzoskwiniowego
1/2 szkl cukru
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
250 g wiórek kokosowych
6 białek
Sposób przygotowania

1.

Do miski wsypać cukier i cukier waniliowy, dodać masło i żółtka utrzeć mikserem , wsypać mąkę z proszkiem , wymieszać mikserem , grudkowate ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść .

2.

Odstawić na pół godziny do lodówki .

3.

Ciasto podzielić na 2 części z tym że jedna jest troszkę większa .

4.

Blaszkę o wymiarach 24/ 30 wyłożyć papierem do pieczenia , większą część ciasta zetrzeć równomiernie na grubych oczkach tarki do blaszki .

5.

Jogurt wymieszać z cukrem , cukrem waniliowym , budyniem i wiórkami , dodać ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać.

6.


Warstwy; -- starte ciasto -- masa jogurtowa -- na wierzch starte ciasto

7.

Piec w temp . 180/ 190 st. około 60 minut.

8.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem .

Rady

Ciasto najlepiej kroić gdy dobrze ostygnie , po około 2 godzinach

1 komentarz:

  1. Przeglądam te wszystkie przepisy z sernikiem i nie wiem jaki wybrać,wyglądają przepysznie…
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń

Drukuj