października 23, 2014

PYCHOTKA Z JABŁKAMI I MIGDAŁAMI

Składniki

2 szkl. mąki
1 szkl cukru
2 cukry waniliowe
5 jajek
2 łyżeczki proszku
3/4 kostki margaryny

2 jabłka
50 g migdałów w płatkach


polew;

3/4 kostki margaryny
3/4 szkl cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka

 

  • Sposób przygotowania

    1.
    Margarynę rozpuścić i ostudzić . Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel . Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia , 25 g migdałów i na końcu roztopioną margarynę. Wszystko wymieszać mikserem.
    2.
    Blaszkę z kominkiem wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną .
    3.
    Ciasto podzielić na pół , pierwszą połowę wlać do blaszki.
    4.
    Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki lub w kostkę , wymieszać z resztą migdałów.
    5.
    Wyłożyć na ciasto , jabłka przykryć resztą ciasta.
    6.
    Piec w temp. 180 st. około 45/ 50 minut .
    7.
    Po upieczeniu polać polewą i udekorować migdałami.
    8.
    Polewa 3/4 kostki margaryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao


  • Rady

    Takie ciasto można upiec w dużej blaszce ale wtedy trzeba zrobić z podwójnej porcji. Na jabłka można także ułożyć banany.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz