Składniki
2 szkl. mąki1 szkl cukru
2 cukry waniliowe
5 jajek
2 łyżeczki proszku
3/4 kostki margaryny
2 jabłka
50 g migdałów w płatkach
polew;
3/4 kostki margaryny
3/4 szkl cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
-
Sposób przygotowania
- 1.
-
Margarynę rozpuścić i ostudzić . Jajka ubić z cukrem i
cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel . Dodać mąkę z proszkiem do
pieczenia , 25 g migdałów i na końcu roztopioną margarynę. Wszystko
wymieszać mikserem.
- 2.
-
Blaszkę z kominkiem wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną .
- 3.
-
Ciasto podzielić na pół , pierwszą połowę wlać do blaszki.
- 4.
-
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki lub w kostkę , wymieszać z resztą migdałów.
- 5.
-
Wyłożyć na ciasto , jabłka przykryć resztą ciasta.
- 6.
-
Piec w temp. 180 st. około 45/ 50 minut .
- 7.
-
Po upieczeniu polać polewą i udekorować migdałami.
- 8.
-
Polewa
3/4 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao
-
Rady
Takie ciasto można upiec w dużej blaszce ale wtedy trzeba zrobić z podwójnej porcji. Na jabłka można także ułożyć banany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz