sobota, 25 października 2014

Ciasto z Grześkami





SKŁADNIKI NA BISZKOPT :
**************************
******
5 JAJEK
1 SZKL MAKI
2 ŁYŻECZKI PROSZKU
1 SZKL CUKRU
2 ŁYŻKI OLEJU
WYKONANIE :
*******************************
JAJKA UBIĆ Z CUKREM , DODAĆ OLEJ , MĄKĘ I PROSZEK . DELIKATNIE WYMIESZAĆ.
PIEC W TEMPERATURZE 180 STOPNI NA ZŁOTY KOLOR.
PO UPIECZENIU I OSTUDZENIU BISZKOPT PRZECIĄĆ NA PÓŁ.
MASA ;
***********************
250 ML ŚMIETANY KREMÓWKI
2 GALARETKI CZERWONE
0,5 L WODY
GALARETKI ROZPUŚCIĆ W PRZEGOTOWANEJ WODZIE , ODSTAWIĆ DO LEKKIEGO STĘŻENIA .
ŚMIETANĘ UBIĆ DODAĆ TĘŻEJĄCĄ GALARETKĘ . DELIKATNIE WYMIESZAĆ.

CIASTO Z GRZEŚKÓW :
***************************
6 BIAŁEK
2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
4 WAFELKI GRZEŚKI W CZEKOLADZIE DUŻE
BIAŁKA UBIĆ Z CUKREM DODAĆ STARTE NA TARCE GRZEŚKI , DELIKATNIE WYMIESZAĆ.
BLASZKĘ WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA , ROZSMAROWAĆ MASĘ BIAŁKOWĄ I PIEC NA ZŁOTY KOLOR.

CIASTO POWINNO BYĆ CHRUPKIE.
NA JEDNĄ POŁOWĘ CIASTA WYŁOŻYĆ CZĘŚĆ MASY PRZYKRYĆ DRUGĄ POŁOWĄ BISZKOPTU.
WIERZCH POSMAROWAĆ RESZTĄ MASY I PRZYKRYĆ CIASTEM GRZEŚKOWYM.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz