Kruche z budyniową pianką i borówkami
składniki na ciasto;
3 szkl mąki tortowej
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy Dr .Oetkera 8 g
5 żółtek
1 kostka margaryny Kasi
2 łyżeczki proszku
pianka;
6 białek
1/2 szkl cukru pudru
2 budynie waniliowe Winiary 35 g
1/2 szkl oleju
150 g borówki amerykańskiej
Blaszka o wym 30/ 30
Wykonanie;
Do miski wsypać mąkę z proszkiem , dodać żółtka cukier , cukier waniliowy i margarynę. Wszystko wymieszać mikserem na grudkowatą masę.
Przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części z tym że jedna mam być trochę większa. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut.
Wykonanie pianki ;
Białka ubić z cukrem pudrem , dodać budynie i wymieszać.
Nadal mieszając wlewamy cienką stróżką olej.
Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do formy.
Piec w temp 180 st około 30/35 minut na złoty kolor.
Ciasto odstawić do przestygnięcia.
Na zimne ciasto wyłożyć piankę .
Na piankę wyłożyć borówki
Na borówki zetrzeć resztę ciasta.
Piec w temp 180 st około 30 minut góra ma być złota.
3 szkl mąki tortowej
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy Dr .Oetkera 8 g
5 żółtek
1 kostka margaryny Kasi
2 łyżeczki proszku
pianka;
6 białek
1/2 szkl cukru pudru
2 budynie waniliowe Winiary 35 g
1/2 szkl oleju
150 g borówki amerykańskiej
Blaszka o wym 30/ 30
Wykonanie;
Do miski wsypać mąkę z proszkiem , dodać żółtka cukier , cukier waniliowy i margarynę. Wszystko wymieszać mikserem na grudkowatą masę.
Przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części z tym że jedna mam być trochę większa. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut.
Wykonanie pianki ;
Białka ubić z cukrem pudrem , dodać budynie i wymieszać.
Nadal mieszając wlewamy cienką stróżką olej.
Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do formy.
Piec w temp 180 st około 30/35 minut na złoty kolor.
Ciasto odstawić do przestygnięcia.
Na zimne ciasto wyłożyć piankę .
Na piankę wyłożyć borówki
Na borówki zetrzeć resztę ciasta.
Piec w temp 180 st około 30 minut góra ma być złota.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz