sobota, 25 października 2014

Kruche z budyniową pianką

 Kruche z budyniową pianką i borówkami






składniki na ciasto;

3 szkl mąki tortowej

1 szkl cukru
1 cukier waniliowy Dr .Oetkera 8 g
5 żółtek
1 kostka margaryny Kasi
2 łyżeczki proszku

pianka;

6 białek
1/2 szkl cukru pudru
2 budynie waniliowe Winiary 35 g
1/2 szkl oleju

150 g borówki amerykańskiej

Blaszka o wym 30/ 30

Wykonanie;

Do miski wsypać mąkę z proszkiem , dodać żółtka cukier , cukier waniliowy i margarynę. Wszystko wymieszać mikserem na grudkowatą masę.
Przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na 2 części z tym że jedna mam być trochę większa. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut.

Wykonanie pianki ;

Białka ubić z cukrem pudrem , dodać budynie i wymieszać.
Nadal mieszając wlewamy cienką stróżką olej.

Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do formy.
Piec w temp 180 st około 30/35 minut na złoty kolor.
Ciasto odstawić do przestygnięcia.

Na zimne ciasto wyłożyć piankę .
Na piankę wyłożyć borówki
Na borówki zetrzeć resztę ciasta.

Piec w temp 180 st około 30 minut góra ma być złota.
 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz