października 24, 2014

Babka murzynkowo - kokosowa

                
Zapraszam na przepyszna bakę kakaową z kokosem :)



Składniki :

1 kostka margaryny
1/2 szklanki mleka
1 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
2 szklanki mąki
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa z wiórek;
1 szklanka wiórek kokosowych
4 łyżki cukru
5 białek 


Wykonanie :

Do rondelka wkładamy margarynę , chwilkę czekamy żeby się rozpuściła, dodajemy ; mleko, cukier , cukier waniliowy i kakao. Gdy wszystkie składnik się dobrze rozpuszczą gotujemy na małym ogniu jeszcze około 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli.
Do ostudzonej masy dodajemy żółtka, mieszamy , następnie dodajemy mąkę z proszkiem , mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.
Wykonanie masy wiórkowej; Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy , nie za długo żeby nie opadła piana.
Foremkę z kominkiem smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Ciasto dzielimy na 2 równe części. 1. jedną część wlewamy do foremki

następnie delikatnie wykładamy masę z wiórek
wlewamy resztę ciasta

Pieczemy w temp. 180 st. około 40 minut. sprawdzamy jednak patyczkiem czy się dobrze upiekło.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, można także polać polewą jeśli wolicie .


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger