Witajcie:) Zapraszam dzisiaj na wysokobiałkowe naleśniki bez mąki z nadzieniem ze szpinaku i pieczonej piersi z kaczki. Naleśniki są pyszne i proste w wykonaniu.Z podanej porcji wyszło mi 9 naleśników. Do takich naleśników można użyć nadzienia na jakie macie ochotę; z serem, keto dżemem lub bitą śmietanę z owocami. Naleśniki na słodko można oprószyć erytrytolem w pudrze.
8 jajek
200 g serka mascarpone
1 łyżka rozpuszczonego masła
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Składniki na farsz:
400 g szpinaku
125 g serka koziego do smarowani
3/4 szklanki startego sera cheddar
sól, pieprz, czosnek do smaku
1 łyżeczka masła
3 duże upieczone piersi z kaczki lub kurczaka
Wykonanie:
Do miski dajemy jajka, serek mascarpone, rozpuszczone masło i przyprawy, wszystko razem miksujemy. Patelnię do naleśników rozgrzewamy, smarujemy masłem i wylewamy chochelkę ciasta. Patelnię przykrywamy pokrywką, na małym ogniu smażymy naleśnik z jednej strony na rumiano, następnie ściągamy pokrywkę i delikatnie przewracamy naleśnik, naleśniki są bardzo delikatne ale zapewniam Was że da się je usmażyć, wystarczy cierpliwości :)
Wykonanie farszu:
Szpinak myjemy i odsączamy z wody na sitku, następnie drobno kroimy. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła, przekładamy szpinak, dodajemy przyprawy oraz serek, chwilę dusimy aż szpinak zmięknie. Patelnię ściągamy z ognia i dodajemy, starty cheddar, mieszamy .
Upieczoną pierś z kaczki lub kurczaka drobno kroimy.
Na każdy naleśnik nakładamy porcję szpinaku, na szpinak układamy pokrojoną pierś i zwijamy jak krokieta.
Życzę smacznego:)











Brak komentarzy:
Prześlij komentarz