https://4.bp.blogspot.com/-iu6Ty7V8YVg/WEL3CZijD7I/AAAAAAAAJpU/WapCLqTcNMor7dUR36lToqvDrxcDar--QCLcB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://1.bp.blogspot.com/-aIb0tlMH0Rk/WCHAnVfKraI/AAAAAAAAJa0/FUwBFoZIb6YYCF_YG-vI_vfbiacESw8BQCLcB/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

marca 31, 2023

Babka zebra

Witajcie :) Mam dzisiaj dla Was propozycję pysznej i dobrze znanej nam babki "Zebry". Babka jest prosta w wykonaniu, wychodzi bardzo puszysta. W oryginalnym przepisie dodaje się wodę gazowaną, ale nie była bym sobą gdybym przepisów nie modyfikowała, lubię eksperymentować w kuchni :) Do tej babki możecie zamiast wody dodać:coca colę,fantę, dowolny sok (pomarańczowy, winogronowy, porzeczkowy, co kto lubi). Moja dzisiejsza babka będzie z sokiem pomarańczowym i polewą czekoladową. Ciasto idealne na niedzielę jak i do kawy czy herbaty w tygodniu.

 Zapraszam do wypróbowania:)

Składniki:
5 jajek
1szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 kopiaste szklanki mąki tortowej, ja użyłam Basi
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gorzkiego kakao
1/2 szklanki oleju
1 szklanka soku z pomarańczy
2 czekolady mleczne
4 łyżki słodkiej śmietanki 
1budyń Winiary o smaku ciasteczek lub 2 łyżki mąki 
do dekoracji można użyć wiórek kokosowych lub dowolnej posypki

Forma do babki z kominkiem o średnicy 25 cm
Do odmierzania użyłam szklanki o pojemności 250 ml


Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel,masa ma być biała. Następnie na przemian dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sok, delikatnie mieszamy mikserem, na końcu dodajemy olej i jeszcze raz krótko mieszamy.

Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao,mieszamy, a do drugiej białej części dodajemy 2 łyżki mąki tortowej lub budyń, co macie akurat w domu.

Foremkę do babki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Na przemian układamy w blaszce po łyżce ciasta ciemnego i jasnego, tam gdzie jasne nakładamy łyżkę ciemnego a tam gdzie ciemne łyżkę jasnego. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, moje ciasto piekło się około 50 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej więc swoją babkę kontrolujcie patyczkiem do szaszłyków czy dobrze się upiekła.

Upieczone ciasto przekładamy na kratkę i odstawiamy do przestygnięcia.

Czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietanką w kąpieli wodnej i polewamy babkę.

    ŻYCZĘ SMACZNEGO:)

6 komentarzy:

  1. O matko. Uwielbiam zebrę, w każdym wydaniu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł na dodanie do tradycyjnej babki soku, a tym bardziej np. coli - to połączenie, które rzeczywiście trzeba wypróbować! Z przepisem na pewno wyjdzie pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi nigdy tak ładnie nie wyrasta. Jaki może być powód?

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger