Witajcie :) przychodzę dzisiaj do Was z książką kulinarną, idealna na tę porę roku. Mamy sezon przetworów,myślę że ta książka każdemu by się przydała i zaciekawiła.
Kiszonki i fermentacje Aleksander Baron.
Co to jest kiszenie? najczęściej kisimy ogórki i kapustę ale nie wiemy jak wiele produktów i warzyw można zakisić.
Autor książki wprowadza nas w tajniki kiszenia i fermentacji.
Smak kwaśny jest bardzo znany Polskiej kuchni.Ale wiedza o kiszeniu warzyw, owoców, zboża oraz o wyrabianiu octu to dziedzina zapomniana w naszej kulinarnej tradycji.Chociaż życia bez kiszonych ogórków i kapusty nie potrafimy sobie wyobrazić Aleksander Baron umie wyobrazić sobie życie znacznie bogatsze.
Odkrywa kiszonki niepowtarzalne, zaskakujące i po prostu piękne, bo smak to przecież część estetyki. Ma niezwykły kontakt z historią,zapomnianą kulinarną wiedzą i sztuką które gdzieś wyparowały. Autor pisze że fermentacja jest jak hazard bo nigdy nie wiadomo czy eksperyment się uda.Jednak na brak szczęścia nie narzeka bo kiszonki i fermentacje mu się udają.
W książce znajdziecie porady i przepisy, jak zrobić ocet jabłkowy,jak zakisić grzyby albo jak zrobić zakwas z buraków, mąki czy kaszy a nawet resztek chleba.
Powiem szczerze że niektóre przepisy mnie zadziwiają jak np: kiszone ogórki z miodem i olejem. Kiszenie w maślance albo w jogurcie, albo kiszone cytrusy. Zadziwiające propozycje i smaki.
**************************************************
Aleksander Baron - dramatyczny szef kuchni,pierwszą kiszonkę zrobił przypadkiem. Dziś jest w Polsce największym znawcom sztuki fermentacji który zaprasza do zmian przyzwyczajeń polskiego podniebienia.
Książka podzielona jest na 12 rozdziałów.
* Wstęp
* Fermentacje
* Kimchi
* Scoby
* Przepisy, Przystawki
* Zupy, dania główne
* Desery
* Napoje i drinki
* Buliony
* Dodatki
***********************************************
***********************************************
Książkę polecam,sama skorzystam z niektórych przepisów.
Tytuł: Kiszonki i fermentacje
Autor: Aleksander Baron
Wydawnictwo: Pascal
Rok wydania: 2020
Ilość stron 288
Cena : 38,42 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz