Dzień dobry:)
Co powiecie na pyszne, domowe rogaliki z masą makową i kukułkową Helio. Pyszne i proste w wykonaniu.
Idealne do kawy czy herbaty.
Produkty Helio polecają się na święta, idealne do słodkich wypieków.
Składniki:
3 szklanki mąki tortowej + ewentualnie do podsypania stolnicy
3 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
200 g miękkiego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g masy makowej np: Helio
1 jajko
cukier puder do oprószenia
Z podanej porcji wychodzi 2 duże blachy piekarnikowe malutkich rogalików.
Wykonanie:
Masę makową mieszamy z masą krówkowo-kukułkową i jajkiem.
Mąkę przesiewamy z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, śmietanę i jajka, szybko zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na około 3 mm. Następnie talerzem o średnicy 30 cm wycinamy koło i dzielimy je na 16 trójkątów, chyba że macie specjalną formę do wykrawania rogalików jak moja. Na grubszą część ciasta nakładamy łyżeczkę masy i zwijamy rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor tak około 15 minut.
Upieczone i zimne rogaliki delikatnie oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego:)
O z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować 😊
UsuńAleż smakowite rogaliki! <3 Z takim finezyjnym nadzieniem nigdy nie jadłam. Muszą być niesamowicie smaczne :) Serdecznie pozdrawiam Joasiu! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu 😊
UsuńTak nadzianego rogalika to bym bardzo chętnie skubnęła :-) Pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPolecam 🤗
Usuńpyszności!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
Usuń