Dzień dobry:)
Jak mija Wam ten czas siedzenia w domu, ja tylko piekę i gotuję :)
Ostatnio trafiłam na fajny przepis u Ani gotuje - klik, na ciasteczka maślane, bardzo kruche, wprost rozpływają się w ustach.
Z góry proponuję robić z podwójnej porcji bo znikają w mig.
Można je jeść i jeść. Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
4 żółtka
200 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
około 1/2 szklanki powideł śliwkowych
cukier puder do oprószenia ciasteczek
Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem, następnie dodajemy żółtka i znowu ucieramy. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną i mieszamy.
Z ciast formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, koniec kuli do ucierania moczymy w mące i delikatnie dociskając robimy wgłębienie w kulce ciasta. Każdą dziurkę napełniamy powidłami.
Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia, pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciastka przekładamy na kratkę, gdy ostygną delikatnie oprószamy cukrem pudrem.
Mi z podanej porcji ciasta wyszło około 50 ciasteczek.
Smacznego:)
Piękne,wyglądają jak malowane,aż szkoda jeść :-)
OdpowiedzUsuńPolecam 😊
UsuńPrześliczne! My tez tylko jemy i gotujemy ☺
OdpowiedzUsuńDziękuję ♥️
UsuńMuszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPolecam Beatko 😊
UsuńZjadlabym :)
OdpowiedzUsuńcudne ciasteczka
OdpowiedzUsuńDziękuję Izunia ♥️
UsuńZ mąką tortową, na pewno są kruche i niezwykle smakowite :)
OdpowiedzUsuń