Dzień dobry:)
Jabłecznik, kto go nie lubi, na kruchym cieście z prażonymi jabłkami i pysznym kremem z mleczka kokosowego i nutelli.
Prosty i szybki w przygotowaniu.
Idealny do kawy czy herbaty.
Zapraszam:)
Składniki:
3 szklanki mąki tortowej+ ewentualnie do podsypania
200 g masła
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
1 cukier waniliowy
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 kg słdkich jabłek
1 łyżka cynamonu
1 cukier waniliowy
3 płaskie łyżki cukru
3 łyżki bułki tartej
1/4 szklanki wody
1 puszka mleczka kokosoego
1 łyżka nutelli
Wykonanie:
Jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach,dolewamy wodę, dodajemy cukier waniliowy, cynamon i cukier, ja dodałam 3 płaskie łyżki, wszystko zależy od słodkości jabłek dodajcie tyle ile uważacie.Jabłka dusimy na małym ogniu aż zmiękną, następie dodajemy bułkę tartą i szybko mieszamy.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia,masło ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, następnie dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy i śmietanę, szybko zagniatamy ciasto, 3/4 ciasta rozwałkowujemy i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wykładamy letnie jabłka i skubiemy resztę ciasta, tak aby pokryło całą powierzchnię. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor około 35 minut.
Jabłecznik wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Gęstą część mleczka kokosowego ubijamy z nutellą i odstawiamy na około 20 minut do stężenia.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ciasto.
Smacznego:)
ależ on pięknie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuje Izunia:)
UsuńNie wiem, co bardziej kusi - sam jabłecznik, czy ten krem ;)
OdpowiedzUsuńKrem jest przepyszny:)
UsuńJabłecznik? dla mnie pycha:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń