Dzień dobry :)
Nie macie pomysłu na obiad? polecam szybki bigos z kapusty pekińskiej z kabanosami Duda, nowość w 2020 roku.
Można go jeść samodzielnie lub z bułką, ziemniakami a nawet z dowolną kaszą. Prosty w wykonaniu i szybko znika.
Polecam:)
Składniki:
1 mała kapusta pekińska
2 marchewki
2 cebule
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka sou sojowego
1 łyżka suszonej bazylii
sól, pieprz do smaku
szczypta chili do smaku
3 łyżki masła
Wykonanie:
Kapustę, myjemy i szatkujemy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
W głębokiej patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajemy cebulę, marchew i kabanosy pokrojone w centymetrowe kawałki, podsmażamy. Następnie dodajemy posiekaną kapustę, przyprawy, sos sojowy i przecier pomidorowy. Całość dusimy na małym ogniu aż kapusta delikatnie zmięknie, ma być all dente, nie rozciapana.
Na samym końcu przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku: solą, pieprzem i szczyptą chili.
Podajemy z bułką lub ziemniakami.
Smacznego:)
Kiedyś robiłam podobny, pyszny jest...mniam :)
OdpowiedzUsuńTo prawda 😊
UsuńRobiłam podobny bigos, ale z dobrej jakości parówkami :)
OdpowiedzUsuńZ parówkami też jest dobry 🤗
UsuńUwielbiam wszelkie bigosy. Twój niezwykle kusi!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, takiego bigosu jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować, można użyć dowolnej kiełbasy 😊
UsuńDziękuję 😊
OdpowiedzUsuńPyszności! <3 Podoba mi się taka wersja :)
OdpowiedzUsuń