Dzień dobry :)
Co powiecie na pyszne ciasteczka z kandyzowaną czarną porzeczką i polewą czekoladową.Zapewniam Was że na jednym nie poprzestaniecie.Ciastka są bardzo kruche wprost rozpływają się w ustach.Zamiast porzeczki możecie dodać żurawinę, rodzynki, orzechy lub siekaną czekoladę.Na świątecznym stole sprawdzą się idealnie.Możecie je oczywiście udekorować gwiazdeczkami, koralikami,co lubicie i macie w domu.
Zapraszam :)
Składniki:
1 kostka miękkiego masła(250g)
100 g cukru
1 cukier waniliowy
64 g mąki ziemniaczanej
45 g mleka w proszku
3/4 łyżeczki sody
1 jako
1 żółtko
2 łyżki z brzuszkiem kwaśnej śmietany
330 g maki tortowej
Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem, następnie dodajemy jajka i śmietanę ciągle ucierając.
Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną, mlekiem w proszku i sodą, stopniowo dodajemy do masy i ucieramy.
Dodajemy porzeczkę i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto będzie miało lekko klejącą konsystencję.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, łyżeczką nabieramy porcję ciasta,formujemy kuleczkę i delikatnie rozpłaszczamy.
Układamy na blaszce w odstępach.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Upieczone ciastka odstawiamy do przestygnięcia.
Polewę wkładamy do miseczki z gorącą wodą i pozostawiamy do rozpuszczenia.Następnie wlewamy do miseczki i zanurzamy w niej wierzch ciasteczka, układamy na kratce do całkowitego zastygnięcia polewy. Wierzch możecie udekorować np: żurawiną, będą bardziej zdrowsze niż te posypki.
Smacznego:)
Cudne ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńŚliczne, ja już wiem, że na jednym na pewno trudno się zatrzymać :)
OdpowiedzUsuńTo prawda,są bardzo kruche:)
Usuń