Witajcie :)
Biszkopt to chyba najprostsze ciasto jakie można upiec.
Ma tą zaletę że można do niego dodać kawę,kakao, mak co tylko chcecie i zawsze wyjdzie. W okresie letnim często go piekę z różnymi dodatkami. Dzisiaj o smaku kawowym.
Idealne ciasto do kawy.
Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorzkiego kakao
3/4 szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Masa kawowa:
700 ml śmietany kremówki 30 %
1 cukier waniliowy
200 g czekolady mlecznej Milka + 4 łyżki słodkiej śmietanki
3 galaretki przezroczyste np: Winiary +600 ml przegotowanej wody
100 ml mocnej kawy z expresu lub rozpuszczalnej
Do dekoracji:
około 1 szklanki żurawiny
1 wafelek Grzesiek
Blaszka tradycyjna
Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Do garnka wlewamy gorącą wodę nakładamy metalową lub szklaną miseczkę dodajemy czekoladę i śmietankę, pozostawiamy do rozpuszczenia, delikatnie mieszając.Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z kawą rozpuszczalną kakao,mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką.Na samym końcu dodajemy olej jeszcze raz delikatnie mieszając.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka.Około 25/30 minut w zależności od piekarnika.
Upieczony biszkopt wyciągamy z blaszki np: na ściereczkę.
Pozostawiamy do wystygnięcia.
Blaszkę wykładamy folią aluminiową. Biszkopt przecinamy na pół.
Spodnią część wkładamy do blaszki. Biszkopt można nasączyć kawą lub herbatą jeśli lubicie bardziej wilgotne ciasta.
Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym.Następnie ciągle mieszając wlewamy czekoladę,kawę i galaretkę, 3/4 masy wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim plackiem. Resztą masy smarujemy wierzch ciasta.Na masie układamy żurawinę i ścieramy wafelka Grzesiek. Gotowe ciasto odstawiamy na 2 godziny do lodówki aby dobrze stężało.
Życzę smacznego :)
Pysznie prezentuje się to ciasto!
OdpowiedzUsuńWszystko co związane z kawą chętnie przyjme i spróbuje
OdpowiedzUsuń