Witajcie :) zapraszam dzisiaj na kruchutkie ciasteczka smalcówki.Takie ciastka to smaki dzieciństwa często piekła je nasza babcia. Dawno o nich zapomniałam ale ostatnio przeglądałam książkę
Siostry Anastazji i natknęłam się na ten przepis. Ciastka wyszły pyszne i szybko się je robi.
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek.
Zapraszam do wypróbowania :)
200 g smalcu
1/4 l kwaśnej smietany
300 g mąki pszennej + ewentualnie do podsypania
1 cukier waniliowy
50 g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
1 słoiczek powideł śliwkowych
Wykonanie :
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na około 0,5 cm następnie wycinać kwadraty
7/7 cm na środek nałożyć po łyżeczce powideł i zlepić dobrze ze sobą dwa przeciwne rogi. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Moje ciastka piekły się około 15 minut. Zimne ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Ciasteczka smakowite jak zawsze. A jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana :)
UsuńUroczy kształt ciasteczek :) Niejedno bym z chęcią schrupała :) Dzięki Kochana za wspólny Błyskawiczny Piątek :)
OdpowiedzUsuńRównież dziękuję Asieńko :)
UsuńPyszne ciasteczka! <3 Prawdziwe smaki dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasteczka kochana :-)
OdpowiedzUsuńTakie ciasteczka są mega smaczne. :-)
OdpowiedzUsuńGdyby tylko nie miały smalcu, chętnie bym spróbowała, wyglądają ciekawie ;)
OdpowiedzUsuńSłyszałam o tych ciasteczkach i tez chcę je zrobić 😆
OdpowiedzUsuńMm..przypomina mi się Babcia ;0
OdpowiedzUsuńPyszne, nie można się od nich oderwać :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasteczka. Miłej niedzieli Asiu:)
OdpowiedzUsuńFajne ciasteczka ^^
OdpowiedzUsuńA ile szybciej można upiec takie ciasteczka przed świętami ?
OdpowiedzUsuńMyślę że 2 dni, bo jednak mają powidła i szybciej miękną niż zwykłe kruche bez dodatków, ale najlepsze są świrze :)
UsuńNa smalcu ciasteczka wychodzą boskie ! Uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńnie raz widziałam te ciasteczka,ale jeszcze nigdy nie próbowałam ani nie robiłam
OdpowiedzUsuń