Dzień dobry :)
Mam dzisiaj dla Was pyszną tartę bez pieczenia z kremem mleczno krówkowym na ciasteczkowym spodzie.
Prosta i szybka w przygotowaniu.
Zapraszam :)
Składniki na spód :
110 g masła
100 g czekolady mlecznej Milka
Krem :
250 ml mleka
250 g masła
110 g cukru
1 cukier waniliowy
220 ml kremówki 30 %
1/2 szklanki płatków migdałowych Helio
450 g mleka w proszku
1 puszka masy krówkowej Helio
1 żelatyna deserowa Dr. Oetkera + 50 ml zimnej wody + 100 ml gorącej wody
Wykonanie:
Ciasteczka mielimy w blenderze, masło rozpuszczamy z czekoladą.Następnie wlewamy do ciasteczek i zagniatamy.
Formę do tarty wykładamy folią, następnie przekładamy masę z ciasteczek i równomiernie ja rozprowadzamy tworząc brzeg, dobrze dociskamy i wkładamy do lodówki na 10 minut.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy, rozpuszczamy na małym ogniu, jednak mleko nie może się zagotować.Odstawiamy do przestygnięcia.
Żelatynę wsypujemy do wody tak jak podane w przepisie i mieszamy chwilę mikserem.
Kremówkę ubijamy na sztywną pianę.
Do mleka wsypujemy mleko w proszku, mieszamy tak długo aby nie było grudek, następnie dodajemy masę krówkową, kremówkę i żelatynę, delikatnie mieszamy wsypujemy płatki migdałowe i jeszcze raz mieszamy.
Gotową masę wykładamy na spód tarty,możecie tartę ozdobić rozetkami zostawiając sobie trochę masy.
Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.
Smacznego:)
Bardzo fajny pomysł. Chętnie zrobię. Apetyczne cicho :)
OdpowiedzUsuńAle musi być pyszna!
OdpowiedzUsuń