Witajcie :)
Sernik, pyszny delikatny i nie zastąpiony.Gości na każdym świątecznym stole.Dzisiaj mam dla Was sernik bardzo puszysty z pastą orzechową na herbatnikowym spodzie. Jest tak delikatny że dosłownie rozpływa się w ustach. Prosty i szybki w wykonaniu.
Zapraszam :)
Składniki:
1 kg dobrego sera z wiaderka np : President
500 ml śmietany kremówki 30 % + 1 łyżka cukru
6 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
50 g miękkiego masła
2 budynie waniliowe
1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżka pasty orzechowej RadixBis
1 wagonik herbatników petit burre Cukry Nyskie
2 galaretki truskawkowe + 700 ml przegotowanej wody
blaszka tradycyjna duża
Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i odstawiamy do zastygnięcia, następnie kroimy je w drobną kosteczkę.
Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem na gładki krem.Białka i śmietanę ubijamy na sztywno. Do miski przekładamy ser z wiaderka,pastę orzechową, dodajemy masę żółtkową, budynie
i mąkę ziemniaczaną
mieszamy tak aby nie było grudek. Następnie dodajemy partiami pianę z białek i ubitą śmietanę delikatnie mieszając łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy herbatniki.Przelewamy ser i równomiernie go rozprowadzamy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni pieczemy sernik około 75 minut na złoty kolor. Zaznaczam jednak że każdy piekarnik piecze inaczej i ten czas pieczenia musicie jednak kontrolować. Następnie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy otwartych drzwiczkach.
Zimny sernik dekorujemy drobno posiekaną galaretką, ale jeśli nie lubicie galaretki możecie oprószyć go cukrem pudrem lub polać polewą.
Życzę smacznego:)
Uwielbiam różnego rodzaju serniki, ale teraz dla mnie już tylko w wersji bez laktozy ;)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na sernik. Wygląda bardzo smakowicie. Pewnie ma fajny orzechowy smak. Serniki to jedne z moich ulubionych ciast i takie nowinki chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń